02.06.2023 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ošetrenie proti plesni zemiakovej

Na lokalite Beluša, Bratislava-Koliba, Bratislava-letisko, Bratislava-mlyn, Nové Zámky, Čechy, Hurbanovo, Kráľová pri Senci, Kuraľany, Matúškovo, Modra-Piesok, Nitra - Veľké Janíkovce, Podhájska, Svätý Jur, Topoľčany, Veľký Meder, Úľany nad Žitavou, Želiezovce a Žihárec došlo k splneniu predpokladov pre hospodársky významný výskyt plesne zemiakovej. Pre skoré a poloskoré zemiaky sa krivka kĺzavého priemeru v mesiaci máj alebo jún nachádza dvakrát a viac nad alebo v tesnej blízkosti (85 percent) kritickej krivky (*).

Signalizačná správa

Je vhodné vykonať prvé preventívne ošetrenie zapojených porastov. Očakáva sa výskyt a šírenie choroby.

Pleseň zemiaková (Phytophthora infestans)

Šíri sa pri teplotách 10-15°C a daždivom počasí. Pri  teplotách nad 30°C je infekcia zastavená, pleseň odumiera. Predpokladom nástupu choroby je výskyt plesne na danej lokalite v minulom roku, náchylné odrody zemiakov a trvanie priaznivých podmienok 8 týždňov po vzídení zemiakov. Choroba sa šíri z hľúz, ktoré boli vysadené už infikované a z rastlinných zvyškov z predchádzajúceho roku, na ktorých huba prezimovala. Príznaky sa objavujú najskôr na listoch svetlými škvrnami od okraja listu. Tieto škvrny postupne hnednú až usychajú. Na spodnej strane škvŕn sa tvorí povlak mycélia. Choroba sa prenáša na stonky, kde tvorí tmavé zahnívajúce škvrny až odumrie celá rastlina. Šírenie choroby je veľmi rýchle. Pri teplote 10 až 24°C a vlhkosti vzduchu 75 percent počas 48 hodín, alebo ovlhčení listu počas štyroch hodín, nastáva masívne tvorenie konídií, tieto sú roznášané vetrom a dažďom  a spôsobujú nové infekcie. V porastoch sa šíria lokálne, vytvárajú okolice, kde môžu byť rastliny zničené v priebehu jedného dňa – „zhoria na tabak“. Veľké nebezpečenstvo je preniknutie spór huby do hľúz v pôde. Napadnuté hľuzy majú na povrchu oceľovosivú šupku a vo vnútri hnedé až čierne škvrny. Z konzumného hľadiska sú nepoužiteľné, zle sa skladujú a pokiaľ aj skladovanie vydržia a použijú sa ako sadba, sú primárnym zdrojom infekcie.

Aké sú možnosti ochrany

Mikrobiálny prípravok proti hubovým chorobám vo forme dispergovateľného prášku je spúšťačom indukovanej rezistencie voči chorobám. Účinná látka prípravku huba Pythium oligandrum stimuluje rast rastlín indukciou zvýšenej produkcie fytohormónu kyseliny indolyloctovej a zvyšovaním obsahu fosforu a cukrov.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down