05.06.2023 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Deň poľa repky v Špačinciach v znamení noviniek

Tohtoročnú sezónu poľných dní zameraných na repku otvorila spoločnosť Bayer 4. mája 2023 v Špačinciach, kde predstavila nové ako aj etablované hybridy repky.

Hostí podujatia pozdravilIng. Vladimír Fuzík, obchodný manažér spoločnosti Bayer. V úvode skonštatoval, že napriek turbulenciám na trhu je záujem o repku naďalej veľký. Zdôraznil, že spoločnosť Bayer aj v tomto roku prináša pre pestovateľov nové moderné hybridy repky s množstvom pozitívnych vlastností, napr. zvýšenie odolnosti proti pukaniu šešúľ, čo je už považované za samozrejmosť, geneticky podmienenú odolnosť proti fómovej hnilobe a odolnosť proti vírusu žltačky kvaky (TuYV). Z ďalších trendov v šľachtení je to vyššia odolnosť vybraných hybridov proti nádorovitosti kapustovitých rastlín.

Agrotechnika v pokuse

Za hostiteľa podujatia vystúpil Ing. Roman Nádaský, agronóm PD Špačince a predstavil agrotechniku uplatnenú v pokuse. Repky v pokuse boli vysiate začiatkom septembra 2022 technológiou strip-till na medziriadkovú vzdialenosť 45 centimetrov s variabilným výsevkom v závislosti od odrody, čo bol zámer pokusu. Pôda bola dvakrát podmietnutá radličkovým podmietačom. Repky rovnomerne povzchádzali, v podmienkach miernej zimy dobre prezimovali. Po prihnojení a ošetrení porastov repky na jar boli v čase prehliadky pokusu vo veľmi dobrom kondičnom ako aj zdravotnom stave.

V ochrane už od začiatku

Osivo repiek v pokuse bolo ošetrené komplexným moridlom Acceleron® Elite, ktoré je kombináciou insekticídneho moridla Buteo® start  a fungicídneho moridla Scenic® Gold. Ako uviedol zástupca spoločnosti Bayer Ing. Ondrej Pinček - insekticídne moridlo Buteo® start s účinnou látkou flupyradifurone, chráni vzchádzajúce rastliny repky proti skočkám rodu Phyllotreta, skočke repkovej a kvetárke kapustovej. Účinnú ochranu zabezpečuje do štádia dvoch pravých listov repky. Fungicídne moridlo Scenic® Gold s registráciou proti komplexu chorôb klíčiacich rastlín ako aj chorobám repky, ochráni repku v najcitlivejších rastových fázach - počas klíčenia a vzchádzania. 

Zamerané na novinky

Prehliadku hybridov repky v pokuse odštartoval v minulom roku uvedený stredne skorý DK Excited.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down