08.06.2023 | 05:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ukrajina môže prísť o niekoľko miliónov ton úrody po zničení priehrady

        Kyjev 8. júna (TASR) - Ukrajina môže prísť o niekoľko miliónov ton úrody po záplavách, ktoré spôsobilo pretrhnutie Kachovskej vodnej nádrže. Uviedlo to vo štvrtok ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.


        Voda zo zničenej priehrady zaplavila viac než 600 štvorcových kilometrov územia na Kyjevom ovládanom pravom brehu i na Ruskom okupovanom ľavom brehu rieky Dneper.
        "Bez zdroja vody nie je možné pestovať zeleninu. Obilie a olejniny sa budú pestovať pomocou extenzívneho modelu s nízkymi výnosmi," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.
        Ministerstvo ďalej uviedlo, že voda zo zničenej priehrady tento týždeň zaplaví desiatky tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy na juhu Ukrajiny. A najmenej 500.000 hektárov pôdy bude bez zavlažovania a hrozí, že by sa mohlo zmeniť na "púšť".
        Zaplavená pôda si bude vyžadovať úplnú agroekologickú analýzu jej stavu a vo väčšine prípadov bude potrebné použiť špeciálne metódy obnovy pôdy, oznámilo ministerstvo. Dodalo, že hlavnými produktmi, ktoré sa pestujú na zasiahnutej pôde, sú obilniny, olejnaté semená a tiež zelenina a melóny.
        Ukrajina je významným svetovým producentom a vývozcom obilia a olejnín.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down