20.06.2023 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Exkluzívny Deň poľa LG v Sokolciach

V centre diania dňa poľa, ktorý sa uskutočnil 1. júna 2023 na poliach a v spolupráci s PD Sokolce bolo predstavenie odrôd ozimných foriem pšenice a hybridov repky vrátane nových perspektívnych materiálov z ponuky spoločnosti Limagrain.

Hostí podujatia privítali: Ing. Silvia Mayer, regionálna zástupkyňa spoločnosti Limagrain a Ing. Martin Štrba, obchodný manažér obilnín spoločnosti Limagrain pre Slovenskú republiku.

Za PD Sokolce sa prihovoril hlavný agronóm Ing. Mikuláš Balogh. V úvode predstavil družstvo hospodáriace v podmienkach južného Slovenska na 6800 hektároch poľnohospodárskej pôdy. Z pohľadu prvovýrobcu poukázal na zlú geopolitickú situáciu, ktorá má nepriaznivé dopady na poľnohospodársku výrobu – na realizáciu komodít na trhu, taktiež na vysoké ceny za hnojivá, prípravkov na ochranu rastlín, celkovo vstupov, čo zhoršuje ekonomiku podnikania v agrosektore.

Ing. Milena Mařáková, marketingová manažérka pre osivá, ocenila výnimočné stretnutie oboch tímov Limagrain pôsobiacich na slovenskom trhu. Podujatia sa tiež zúčastnila Ing. Věra Řičicová, vedúca šľachtiteľskej stanice spoločnosti Limagrain v Hrubčiciach. Taktiež Ing. Zdeněk Šonský, manažér pre obilniny, ktorý z etablovaného portfólia odrôd pšenice vyzdvihol Airbus, Avenue a LG Absalon, z noviniek odrody LG Rozarka, LG Asterion, osinatku Alcantara, či výnimočne úrodnú odrodu LG Mondial. 

Agrotechnika v pokuse

Agrotechniky uplatnenej v pokuse sa zhostil Ing. M. Balogh. Z hľadiska hodnotenia zrážok poukázal, že na rozdiel od minulého roka, kedy do konca mája spadlo 94 milimetrov, v tomto roku za rovnaké obdobie to bolo až 280 milimetrov. Zdôraznil, že v podmienkach južného Slovenska, nevyspytateľného v zrážkach, uprednostňuje skoré sejby repky už od 15. augusta. Konkrétne v pokuse boli hybridy repky vysiate 18 augusta 2022. V rámci výživy a hnojenia bol aplikovaný maštaľný hnoj v dávke 30 ton na hektár, pod pätu osiva NPK (15 - 15 - 15) v celkovej dávke 250 kg na hektár. V polovici februára 2023 močovina v dávke 100 kg na hektár, následne LAV 100 kg na hektár a SAM 150 litrov na hektár.

Do konca mája 2023 bolo ošetrovanie porastov repky realizované v piatich vstupoch. V ochrane boli použité herbicídy Belkar a Galera Jeseň (22. september 2022). O mesiac neskôr regulátor rastu s vedľajším fungicídnym účinkom Caryx a Retacel Extra, insekticíd Mospilan a zmáčadlo Isotac.  Na jar, 7. marca 2023, boli aplikované: Lynx – fungicíd s morforegulačným účinkom, insekticídy Rafan Max a Gazelle a Isotac. V druhom termíne - 20. apríla 2023 insekticíd Mospilan Mizu, fungicídy Phabia 300 EC a Turbosan. Do tretice 21. mája 2023 prípravky Custodia a Leaxus.

Odrody pšenice ozimnej boli v pokuse vysiate 10. októbra 2022, výsevok 250 kg na hektár. V ochrane boli aplikované prípravky Orcane s účinnosťou proti dvojklíčnolistovým burinám a metličke obyčajnej, širokospektrálny fungicíd Doctor a pre reguláciu rastu Retacel Extra (28. marca 2023). Neskôr, 18. mája 2023, fungicíd Hutton proti razantne nastupujúcej hrdzi plevovej. V rámci výživy boli aplikované hnojivá: NPK (15 - 15 - 15) v celkovej dávke 300 kg na hektár, LAV na dvakrát: 200 kg a 100 kg na hektár a na prihnojenie SAM 100 litrov na hektár - ako uviedol M. Balogh hnojivo, ktoré sa osvedčilo pre obsah nielen dusíka ale aj síry.

Odrody pšenice v pokuse

Predstavenia odrôd pšenice v pokuse sa zhostili Ing. M. Štrba a Ing. Stanislav Doležal, vedúci marketingu a registrácie odrôd spoločnosti Limagrain.

Prehliadku odštartovala absolútna novinka LG Asterion - veľmi skorá odroda pšenica potravinárskej kvality B, podľa S. Doležala je v prvom rade vysokoúrodná, vyznačuje sa veľmi dobrým odnožovaním. V registračných skúškach ÚKSÚP-u v roku 2022 dosiahla 111 percent na priemer úrod kontrolných odrôd. Nadpriemerné úrody dosiahla naprieč všetkými pestovateľskými oblasťami, čo ju predurčuje na pestovanie do rôznorodých podmienok prostredia vrátane suchých. Je nižšia (85 - 90 cm), vďaka čomu veľmi dobre odoláva poliehaniu. Zabudovaný gén Sm1 podmieňuje odolnosť proti plodomorovi obilnému, taktiež disponuje veľmi dobrou odolnosťou voči hrdziam a fuzariózam klasov.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down