20.06.2023 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Exkluzívny Deň poľa LG v Sokolciach

V centre diania dňa poľa, ktorý sa uskutočnil 1. júna 2023 na poliach a v spolupráci s PD Sokolce bolo predstavenie odrôd ozimných foriem pšenice a hybridov repky vrátane nových perspektívnych materiálov z ponuky spoločnosti Limagrain.

Repky s prvenstvami

Hybridy repky v pokuse predstavil Ing. Jiří Matuš, produktový manažér spoločnosti Limagrain. Úvod patril v ponuke končiacemu LG Architect, ktorý je podľa J. Matuša symbolom priekopníckeho úsilia spoločnosti Limagrain v posledných desiatich rokoch či už v nepukavosti šešúľ, alebo odolnosťou proti vírusu žltačky kvaky. 

Do intenzívne nastavených technológií

Nový, stredne skorý hybrid LG Auckland sa vyznačuje rýchlym vývinom na jeseň, čo umožňuje jeho neskorší výsev v rámci agrotechnického termínu. V razantnom vývine pokračuje skoro na jar, vyžaduje preto dôslednú reguláciu rastu. Podľa J. Matuša patrí na tie najlepšie plochy, na ktorých dokáže vytvoriť nadpriemerne vysoké úrody. Disponuje všetkými vlastnosťami moderných hybridov repky, t. j. nepukavosťou šešúľ, geneticky podmienenou odolnosťou proti fóme (Rlm-7) a odolnosť proti vírusovej žltačke okrúhlice. Veľkým plusom navyše je kvantitatívna rezistencia proti verticíliovému vädnutiu, proti ktorému je veľmi obmedzená ochrana. Je vhodný do technológií s výsevom do širokých riadkov, strip-till technológií, ktoré tejto mohutnej repke vyhovujú. Plusom je veľmi dobré prezimovanie a celkovo výborná kompenzačná schopnosť.

Jednotka v Európe

LG Ambassador je podľa J. Matuša výnimočne kvalitný hybrid repky, ktorý je osiatymi plochami aktuálne najpestovanejšou repkou v Európe (zdroj: Kynetec). 

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down