21.06.2023 | 03:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žiadna legislatíva zatiaľ nezakazuje chov nosníc v klietkach

        Bratislava 21. júna (TASR) - Žiadna legislatíva zatiaľ nezakazuje chovateľom chovať nosnice v klietkach. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na brífing poslanca Národnej rady (NR) SR Tomáša Šudíka o zákaze klietkového chovu nosníc.


        "MPRV sa vždy riadi platnou legislatívou a faktom je, že v tejto chvíli neexistuje národná ani európska legislatíva, ktorá by zakazovala chovateľom nosníc chovať nosnice v klietkach. Zároveň podporujeme chovateľov v postupnom prechode z klietkového chovu na alternatívne možnosti v rámci eurofondových projektových výziev," spresnil agrorezort.
        Šudík na brífingu, za účasti riaditeľa organizácie Humánny pokrok Martina Smreka uviedol, že ak Slovensko neprejde na bezklietkový chov nosníc, čakajú ho vysoké ceny vajec z dovozu, najmä z Poľska. NR SR by mala rokovať o návrhu zákona na zákaz klietkového chovu sliepok na svojej júnovej schôdzi.
        Ak sa transformácia na bezklietkové chovy nezrealizuje, tak o pár rokov podľa Šudíka slovenský trh zaplavia nie lacné, ale drahé vajcia z Poľska, ktoré pokračuje v transformácii chovov rýchlejšie ako SR. "Náklady na transformáciu rastú rýchlejšie, ako rastú príjmy do štátneho rozpočtu. Kým v roku 2020 boli náklady na transformáciu vo výške 50 až 55 miliónov eur, teraz je to asi 75 miliónov eur, ale v roku 2030 to môže byť okolo 110 miliónov eur," dodal poslanec.
        "Kľúčovým v otázke financovania (transformácie) je práve memorandum Únie hydinárov Slovenska so Zväzom obchodu a MPRV z roku 2020, kde má ministerstvo pôdohospodárstva zabezpečiť financovanie prechodu na bezklietkové chovy, bez ktorého sa ďalej nepohneme," upozornil riaditeľ organizácie Humánny pokrok.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down