21.06.2023 | 03:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dotácie a štátne pomoci v pôsobnosti MPRV budú mať nový právny základ

        Bratislava 21. júna (TASR) - Agrodotácie a štátne pomoci v tejto oblasti budú mať nový právny základ. Vyplýva to z nového zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý Národná rada (NR) SR definitívne schválila.


        "Cieľom návrhu zákona je, pokiaľ ide o poskytovanie dotácií v pôsobnosti ministerstva pôdohospodárstva, vytvoriť nový právny základ pre poskytovanie dotácie. Pokiaľ ide o poskytovanie pomoci, cieľom návrhu zákona je nadviazať na existujúci všeobecný vnútroštátny
právny základ poskytovania pomoci a ten doplniť o ustanovenia špecifické pre poskytovanie pomoci ministerstvom pôdohospodárstva," spresnil agrorezort.
        Potreba vypracovať nový zákon vyplýva podľa ministerstva z odporúčaní kontrolných orgánov a poznatkov získaných z aplikačnej praxe pri poskytovaní štátnej pomoci, minimálnej pomoci a dotácií v pôsobnosti MPRV. Zákon okrem iného umožní prostredníctvom schém pomoci pokryť široký rozsah účelov pomoci a podmienok jej poskytovania, ustanovený v právne záväzných aktoch EÚ.
        Poslanci k zákonu schválili aj pozmeňujúci návrh Jaroslava Karahutu (Sme rodina). Pôsobnosť vo veci schvaľovania systému riadenia strategického plánu prejde z vlády na ministerstvo pôdohospodárstva. Agrorezort bude vypracúvať a schvaľovať aj systém finančného riadenia.
        Ak bude žiadateľ mariť alebo sťažovať riadny výkon kontroly, konajúci orgán rozhodne o neschválení priamych podpôr, ktoré boli predmetom tejto kontroly.
        Zákon bude účinný od 1. augusta tohto roka, okrem niektorých ustanovení, ktorých účinnosť je posunutá na 1. júla 2024.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down