23.06.2023 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lely Exos – autonómny zber a kŕmenie

Lely Exos, systém pre plne autonómny zber a kŕmenie čerstvých tráv sa pomaly ale isto dostáva na trh. Výrobca túto správu oznámil začiatkom mesiaca s tým, že stroj bude komerčne dostupný od polovice roku 2024. So strojom Lely Exos môžu chovatelia dojníc využiť veľkú časť svojej produkcie pastvín ako čerstvé krmivo. Čerstvá tráva má o 10 až 20 % vyššiu kŕmnu hodnotu ako silážna tráva, keďže nedochádza k mnohým stratám pri zbere, konzervácii a kŕmení. Kŕmna hodnota objemového krmiva sa tak využije lepšie a z pastvín farmára sa vyprodukuje viac mlieka. Toto riešenie je plne v súlade s tým, aby sa živočíšna výrobca stala cyklom. Okrem toho má nový systém výrazne šetriť náklady na prácu a krmivo.

V roku 2020 spoločnosť Lely uviedla na trh systém Exos ako nový spôsob kŕmenia čerstvou trávou. Jedná sa o autonómny systém s ľahkým vozidlom, ktoré kosí trávu a priváža ju z poľa do maštale pre kravy. Teraz o tri roky neskôr bol systém rozsiahlo testovaný na 13 holandských farmách v rôznych podmienkach. Tieto testovacie podniky sú podľa spoločnosti veľmi spokojné s možnosťami stroja, no čo je dôležitejšie, výsledok je badateľný aj na správaní zvierat. Tie veľmi nadšene reagujú na čerstvú trávu, ktorú Lely Exos dodáva priamo z poľa. Do konca roka 2023 pribudne v Holandsku 7 ďalších systémov. Vďaka dosiahnutým výsledkom, preukázanej kapacite a širokej využiteľnosti bude tento systém pripravený na predaj do polovice roku 2024. Lely Exos bude spočiatku dostupný v Holandsku a v nasledujúcich rokoch postupne aj na ďalších trhoch v okolitých krajinách. 

Široká škála aplikácií 

Kŕmenie čerstvej trávy alebo „kŕmenie v letnej maštali“ bolo doteraz známe ako veľmi náročné na pracovnú silu. Plnou automatizáciou však Lely sprístupňuje kŕmenie čerstvej trávy väčšej skupine chovateľov dojníc. Za predpokladu, že na to majú dostatok financií. Kŕmenie čerstvej trávy s Lely Exos je výhodné najmä v kombinácii s pastvou. Farmár tak môže nielen lepšie využiť vegetačné obdobie, ale aj zabezpečiť, aby kravy skonzumovali viac čerstvej trávy, pretože je okrem pastvy k dispozícii aj v maštali. So špeciálne navrhnutými prejazdovými bránami môže Exos prejsť aj cez stádo kráv. 

Lely Exos je vhodný pre mliečne farmy, ktoré kŕmia čerstvou trávou od 250 000 kg sušiny a kde je možné zber vykonávať na trávnatých plochách, ktoré sú prístupné priamo z dvora okolo farmy. Konečné nasadenie, počty zvierat a hektáre sa na farme líšia a závisia okrem iného od systému spoločnosti, trávnych porastov, počtu dní kosenia a rozloženia poľa. 

Maximalizácia vegetačného obdobia 

Autonómne kŕmenie čerstvou trávou prináša možnosť kŕmenia čerstvou trávou 24/7, niekoľkokrát denne, a najmä bez pracovného nasadenia zo strany poľnohospodárskeho podniku. Vďaka nízkej hmotnosti 3 400 kg a nízkotlakovým pneumatikám dokáže stroj kosiť od skorej jari až do neskorej jesene. Individuálny systém pohonu kolies a riadenia zabraňuje preklzu a oderu pri jazde alebo v zákrutách. Lely Exos je obzvlášť agilný a veľmi priateľský k trávnym porastom. Systém je preto podľa výrobcu ideálne vhodný pre citlivé pôdy a menej únosné podmienky a dokáže tak čo najlepšie využiť dlhé vegetačné obdobie trávy. 

Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down