23.06.2023 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inflácia v obchodných reťazcoch je výrazne nižšia než štatistický priemer

        Bratislava 23. júna (TASR) - Priemerný medziročný rast spotrebiteľských cien v obchodných sieťach združených v Slovenskej aliancii moderného obchodu (SAMO) bol aj v máji 2023 výrazne nižší než bol ich priemerný rast na Slovensku. U potravín to bolo 13,5 %, v prípade iných tovarov dennej spotreby ako drogéria a hygienické potreby to bolo 13,4 %. Informovala o tom SAMO.


        Aliancia zdôraznila, že uvedené výsledky vychádzajú z reálnych dát konkrétnych reťazcov, ktoré sú združené v SAMO. Ako jediné totiž zachytávajú ceny produktov, ktoré nakupujú spotrebitelia na Slovensku na dennej báze.
        "Obchodné siete združené v SAMO robia maximum pre to, aby tlmili infláciu na Slovensku. Vďaka tomu spotrebitelia v týchto sieťach môžu nakúpiť potraviny a ďalšie tovary dennej spotreby výhodnejšie, keďže ich priemerná inflácia je výrazne pod priemernou infláciou na Slovensku, ktorú zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR," upozornil predseda SAMO Martin Krajčovič.
        Z údajov SAMO tiež podľa neho vyplýva, že priemerná medziročná inflácia potravín sa v máji 2023 v členských obchodných sieťach pohybovala približne na úrovni priemeru v EÚ, o čom svedčí májový odhad Eurostatu, ktorý je na úrovni 12,5 %.
        Poznamenal, že podľa ŠÚ SR v máji 2023 dosiahol priemerný medziročný rast cien potravín na Slovensku úroveň 21,9 %. Reálny stav v najväčších obchodných sieťach na Slovensku je podľa Krajčoviča výrazne nižší, približne o 8,4 percentuálneho bodu.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down