27.06.2023 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V ochrane rastlín účinne a efektívne, odrody s benefitmi

K tradičným vystavovateľom Celoslovenských dní poľa patrí spoločnosť Bayer, ktorá na 12. ročníku výstavy - tentoraz v Oponiciach, predstavila varianty ochrany dôležitých poľných plodín, postavených na kľúčových prípravkoch spoločnosti. Návštevníci podujatia si v rámci expozície spoločnosti mohli prezrieť aj najnovšie hybridy repky a kukurice.

CDP 2023

„Ťažiskom expozície spoločnosti Bayer sú aj v tomto roku varianty ochrany - pre slovenských pestovateľov dôležitých poľných plodín - pšenice ozimnej, jačmeňa jarného, kukurice a repky,“ uviedol jej zástupca Ing. Ján Hanuska.

Do ochrany pšenice ozimnej bol uvedený nový trojzložkový fungicíd Hutton® Forte  s účinnosťou proti širokému spektru patogénov v obilninách. Pôsobí dlhodobo a keďže obsahuje strobilurínovú molekulu - pozitívne ovplyvňuje fyziologické procesy v ošetrovaných obilninách. Za tieto vlastnosti zodpovedajú tri účinné látky, z ktorých každá pochádza z inej chemickej skupiny. „Vďaka tomu sú patogény atakované na odlišných miestach bunkových štruktúr, čo zabezpečuje šírku záberu a úroveň účinnosti voči jednotlivým chorobám,“ zdôraznil J. Hanuska. Konkrétne účinná látka prothioconazole (triazolinthion), využívaná aj v moridlách, zabezpečuje systémovú ochranu rastlín vrátane nových prírastkov. Účinná látka trifloxystrobin okrem širokej fungicídnej účinnosti zabezpečuje podporu kondície a výkonnosti porastov a spiroxamine (spiroketalamin) je špecialista na múčnatku pričom podporuje synergický účinok prípravku s rýchlym nástupom účinnosti. Hutton® Forte bol v pokuse so pšenicou aplikovaný na vlajkový list (BBCH 39). Vzhľadom na tohtoročné podmienky bohaté na zrážky J. Hanuska skonštatoval, že porasty pšenice ozimnej bolo nutné ošetrovať tromi fungicídmi. Konkrétne v pokuse bol na konci odnožovania začiatkom steblovania aplikovaný fungicíd Input®, na vlajkový list Hutton® Forte a proti klasovým chorobám, hlavne fuzariózam Prosaro® 250 EC. V jednotlivých variantoch bol do kombinácie aplikovaný biologický prípravok Serenade® ASO (Bacillus subtilis QST 713). Podľa J. Hanusku sú biologické prípravky vzhľadom na pokračujúce reštrikcie účinných chemických látok určitou alternatívou v ošetrovaní rastlín. Pokusy so pšenicou ozimnou boli štandardne ošetrené herbicídom Husar® Active Plus a jačmeňa jarného Sekatorom® Plus. 

Ako proti burinám v kukurici

Spoločnosť Bayer v pokuse s kukuricou predstavila osvedčené spektrum herbicídov - MaisTer® power, Laudis® OD, Capreno® a Adengo® SC, ktoré patria medzi najpoužívanejšie na ochranu kukurice proti burinám. V pokuse na ukážku pre návštevníkov bola aj neošetrená kontrola so spektrom burín pre konfrontáciu s variantmi s aplikovanými herbicídmi. J. Hanuska poukázal na účinnosť Adenga® SC cez pôdu, ktorá bola v tomto roku bohatom na zrážky zvlášť razantná. „Nebolo potrebné vyčkávať na povzchádzanie burín a riešiť ich postemergentne,“ dodal k ošetreniu.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down