14.07.2023 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Švédsky autonómny traktor prekvapuje

Autonómny elektrický traktor bol navrhnutý a vyrobený švédskymi výskumnými inštitútmi Traktorarvid, Arvid Örde a RISE. Elektrický autonómny poľnohospodársky stroj s názvom Drever 120 bol prvýkrát predstavený vo Švédsku na výstave Borgeby Fältdagar. Na vzniku traktora sa podieľali aj HydraSpecma, Regal Components a Micropower Group.

Švédski výrobcovia strojov a výskumné ústavy vytvorili autonómny elektrický traktor s názvom Drever 120. Prototyp vozidla navrhli a postavili Traktorarvid, Arvid Örde a švédske výskumné inštitúty RISE, napísal portál Future Farming. Navigačný systém je open source systém WayWise spoločnosti RISE, batérie vyrába Micropower Group a hydrauliku vyrábajú Regal Components AB a HydraSpecma. Drever 120 využíva modulárny systém výmeny batérií vyvinutý spoločnosťou Harrow zo švédskeho Väderstad AB v rámci spolupráce financovanej FFI.

I keď sa na prvý pohľad jedná o skladačku vyrobenú viacerými výrobcami, traktor môže prekvapiť. A to najmä tým, že by sa mohol na trh dostať už čoskoro. Plne elektrický poľný robot Drever 120 s kĺbovým riadením má určitú podobnosť s 30-koňovým elektrickým kĺbovým traktorom SoftiRover e-K18 ,predstaveným na Fira Robot v Toulouse začiatkom roka 2023. Bolo to jedno z autonómnych vozidiel na výstave, ktoré vzbudilo veľkú pozornosť a do predaja by sa mohlo dostať v roku 2023.

Traktor, ktorý sa pohybuje po poli, vyžaduje neustále plný výkon. V takomto prípade nedokáže rekuperovať energiu tak, ako to robí elektromobil pri zjazde z kopca alebo pri brzdení. To znamená, že na to, aby traktor mohol jazdiť celý pracovný deň bez nutnosti nabíjania, je potrebné veľké množstvo batérií. V rámci projektu Vinnova Vehicle Technology Research and Innovation (FFI) sa vývojári pokúsili stroj vybaviť menšou batériou, ktorá je vymeniteľná. Môže to byť navyše cesta smerom k zníženiu výrobných nákladov. Nosenie menšieho množstva batérií na traktore tiež znižuje celkovú hmotnosť a je tak šetrnejší k zemi.

Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down