04.08.2023 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

OptiTech 2023 opäť v Rimavskej Sobote

Optimalizované technológie v rastlinnej výrobe boli v júni 2023 po druhýkrát za sebou predstavené v Rimavskej Sobote. Celkovo  išlo o 17. ročník podujatia, usporiadaného spoločnosťou Syngenta.  

Hostí poľného dňa privítali: Honorata Kalmucka, obchodná riaditeľka divízie ochrany rastlín spoločnosti Syngenta Czech and Slovakia a Kateřina Veselá, obchodná riaditeľka divízie osív spoločnosti Syngenta Czech and Slovakia. 

"Časy sa menia poľnohospodárstvo zostáva" - nadviazala H. Kalmucka na tohtoročný slogan spoločnosti s poukázaním na dôležitosť úlohy poľnohospodárov a celkovo poľnohospodárskej výroby, ktorá každý rok čelí rôznorodým problémom. 

K jej slovám sa pripojil aj Ing. Peter Mižík, manažér predaja spoločnosti AGROFERT, ktorá pre poľnohospodársku výrobu zabezpečuje všetky vstupy vrátane hnojív, osív a prípravkov na ochranu rastlín. Ing. Dionýz Korcsog, obchodný riaditeľ spoločnosti Chemstar Slovakia a. s., predstavil výsledok spolupráce s renomovanou nemeckou spoločnosťou Kleffmann, ktorým je kompletný systém diagnostiky chorôb pestovaných plodín s nástrojom My Dataplant. Zdôraznil, že všetko sa točí okolo pôdy, ktorá je základom. „Ako oživiť pôdu a diverzifikovať pôdny život je výzva do blízkej budúcnosti, ktorú musíme vyriešiť. Preto sme pred desiatimi rokmi nadviazali spoluprácu so spoločnosťou Envivia, ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou špeciálnych hnojív, rastových stimulátorov a najnovšie aj baktérií,“ dodal D. Korcsog.

„Vývoj v oblasti výživy a hnojenia rastlín, na ktorom pracujeme posledných sedem – osem rokov smeruje k tomu ako zvýšiť biochemický výkon porastov. Jedinou možnou a hlavne udržateľnou cestou je oživiť symbiotický mikrobiálny život, ktorý pomáha rastlinám vydržať vplyvy klimatickej zmeny, ktorej sme v posledných rokoch svedkami. Nami vybrané bakteriálne kmene dokážu efektívne pomôcť rastline, dokážu s ňou spolupracovať, dokážu nájsť a dostať živiny do formy prijateľnej rastlinami a súbežne poskytujú rastline látky, ktoré zvyšujú jej metabolický výkon a zlepšujú zdravotný stav,“ uviedol Mgr. Martin Mišík, konateľ spoločnosti Envivia.

Ing. Stanislav Világii, regionálny manažér spoločnosti INTERAGROS, ktorej hlavnou činnosťou je nákup poľnohospodárskych komodít, predaj osív, chemických ochranných prostriedkov, priemyselných hnojív a ďalších artiklov, poďakoval za spoluprácu pestovateľom a obchodným partnerom. K poďakovaniu sa pripojili aj predajcovia poľnohospodárskej techniky na Slovensku, konkrétne Ing. Ivan Kuric, zástupca spoločnosti Lemken a Ing. Ján Vrábel zo spoločnosti Centex.

Ing. František Tóth, PhD., predseda GEMERPRODUKT Valice – OVD, vo svojom príhovore poukázal na aktuálne problémy, ktoré ťažia poľnohospodárov, napr. dovoz obilia z Ukrajiny, vyvolávajúci množstvo problémov s umiestnením domácej produkcie na trhu, otázne je aké budú ceny za produkciu, či sa pestovatelia vmestia do nákladov. Zvlášť ocenil a poďakoval za 25 rokov trvajúcej spolupráce so spoločnosťou Syngenta v oblasti pokusníctva.

Digitalizácia v praxi

Na Dni poľa OptiTech predstavila spoločnosť Syngenta viaceré komplexné digitálne riešenia pre poľnohospodárov. Prvý z digitálnych nástrojov – Interra®Scan bude podľa slov Kataríny Dikaczovej, zástupkyni spoločnosti Syngenta, dostupný v pilotnej verzii pre vybraných zákazníkov na Slovensku v budúcom roku.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down