Cielene šľachtené hybridy kukurice a slnečnice

V šľachtení hybridov kukurice sa spoločnosť Syngenta zameriava dvomi smermi – pestovateľom dobre známym pod označením PowerCell® a Artesian®. V slnečnici, v ktorej je globálnym lídrom, ponúka hybridy pre každý typ technológie – štandardný, Clearfield® a Clearfield® Plus.

PowerCell® a Artesian®

„Základnou vlastnosťou PowerCell® hybridov je geneticky podmienená vysoká stráviteľnosť vlákniny, čo je zásadné pre nadpriemernú produkciu mlieka a bioplynu. Hybridy kukurice patriace do skupiny Artesian® veľmi dobre hospodária s vodou a vedia si poradiť aj so suchými podmienkami. Majú mohutnejší koreňový systém, vyšší obsah chlorofylu a zosynchronizované kvitnutie s cieľom maximálneho opelenia šúľka,“ uviedol Ing. Roman Pinke, regionálny zástupca spoločnosti Syngenta v úvode prehliadky pokusu s hybridmi kukurice na Dni poľa Optimalizovaných technológií - Optitech v Rimavskej Sobote. 

S ponukou noviniek

Úvod prehliadky patril najskorším silážnym hybridom v ponuke: SY Liberty (FAO 210, PowerCell®), suchovzdorným hybridom zo skupiny Artesian® - SY Glorius (FAO 260) a SY Impulse (FAO 280), taktiež SY Bradford (FAO 280, PowerCell®). Z noviniek v zrnovom segmente zaujal SY Granaris (FAO 300, Artesian®). Zrnový hybrid SY Torino (FAO 320) je vyšľachtený do intenzívnych podmienok pestovania, ktoré podľa zástupcu spoločnosti dokáže maximálne využiť na vytvorenie veľmi dobrých úrod. Ďalšia z tohtoročných noviniek, určených na zrno, zatiaľ pod číselným označením SC3211 (FAO 360), je aktuálne zaradená v skúšaní na viacerých lokalitách Slovenska. Pestovateľsky preverený SY Solandri (FAO 380) patrí medzi najúrodnejšie hybridy kukurice na zrno v ponuke. Ako uviedol R. Pinke – dosahuje veľmi dobré úrody najmä na lepších pôdach a v intenzívne nastavených technológiách. Podobne, SY Minerva (FAO 420, Artesian®) s hlavným využitím na zrno, dobre znáša suchšie podmienky, ale aj piesočnaté pôdy. V minulom roku uvedený SY Infinite (FAO 430) je univerzálne využiteľný hybrid na siláž aj zrno. Z rovnakej kategórie využiteľnosti je aj tohtoročná novinka SY Fabio (FAO 440) zo skupiny Artesian®. Odporúčaná je do intenzívne nastavených technológií, v ktorých dokáže priniesť odpovedajúce úrody. Výlučne na zrno je určený SY Carioca (FAO 460, Artesian®), cielene vyšľachtený do teplých a suchých oblastí.

Záver prehliadky patril etablovaným silážnym hybridom kukurice – z nich SY Bilbao (FAO 500 siláž/480 zrno) patrí medzi najmohutnejšie hybridy v ponuke. Podobne, SY Giants, je mimoriadne mohutný hybrid s FAO 700, ktorý podľa zástupcu spoločnosti vďaka priebehu počasia v ostatných sezónach bez problémov dosiahol zberovú zrelosť.

Hybridy kukurice v pokuse boli herbicídne ošetrené preemergentne s Gardoprim® Gold Plus 500 SC a postemergentne s Elumis®, insekticídna ochrana bola zabezpečená prípravkom Force 1.5 G (tefluthrin) a biostimulátormi Quanatis® a Vixeran®

Pre každú technológiu

"Spoločnosť Syngenta je globálny líder v ponuke hybridov slnečnice. Na Slovensku, kde sa slnečnica aktuálne pestuje na približne 73 tisícoch hektároch, má 40 percentný trhový podiel,“ povedal v úvode  Ing. Róbert Piroska, regionálny zástupca spoločnosti Syngenta.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down