Moderné technológie a tohtoročné novinky

Spoločnosť Syngenta na 12. ročníku Celoslovenských dní poľa v Oponiciach tradične predstavila  ucelené technológie ochrany poľných plodín, postavené na ťažiskových prípravkoch spoločnosti, taktiež etablované a nové odrody slnečnice, kukurice a repky, taktiež hybridné jačmene HyvidoTM, v ktorých je Syngenta priekopníkom pestovania.

CDP 2023

„Na Celoslovenských dňoch poľa každoročne predstavujeme komplexné riešenia ochrany obilnín, kukurice, slnečnice a repky, taktiež ťažiskové a nové odrody kukurice, slnečnice, repky a hybridné jačmene HyvidoTM, ktoré sú výsledkom cielene nastaveného šľachtenia našej spoločnosti,“ uviedol k technologickým a odrodovým pokusom Ing. Milan Šimo, regionálny zástupca spoločnosti Syngenta.

Slnečnice pre každú technológiu

Prehliadku odrodových pokusov otvorila štvorica hybridov slnečnice, určená pre technológiu Clearfield® Plus, ktorých spoločnými vlastnosťami je dosahovanie nadpriemerných úrod, veľmi dobrá odolnosť proti chorobám a vďaka nižšiemu vzrastu je možné ich ošetrovať aj na začiatku kvitnutia. Konkrétne pestovateľsky preverený hybrid SY Bacardi vďaka rýchlemu počiatočnému rastu dosahuje nadpriemerné úrody aj v arídnych podmienkach, čo pravidelne preukazuje v podmienkach južného Slovenska. Podobne, sucho toleruje aj SY Onestar. Taktiež vysokoolejnatý hybrid SY Gracia sa presadil vďaka dobrej odolnosti proti poliehaniu, veľmi dobrému zdravotnému stavu a prispôsobivosťou k podmienkam prostredia vrátane suchých. V ponuke ich v tomto roku doplnil nový hybrid SY Fergus, v prípade ktorého M. Šimo upozornil na nadpriemerný úrodový potenciál a vyšší obsah oleja.

Z kategórie klasických typov slnečnice je SY Chronos, najskorší hybrid v ponuke, opäť s veľmi dobrou toleranciou k suchu. Pre pestovateľov preferujúcich EXPRESS® technológiu je k dispozícii  skorý hybrid Suomi, ktorý sa presadil v suchších lokalitách, ako aj v extenzívnejších podmienkach.

Hybridné jačmene s výnimočnou novinkou

„Ozimný hybridný jačmeň pod názvom HyvidoTM je na trhu už desať rokov, za tú dobu presvedčil slovenských pestovateľov o nesporných prednostiach, ktorými disponuje," uviedol M. Šimo, pričom poukázal na vysoký odnožovací potenciál, vyššiu vitalitu, rýchlejší počiatočný rast, mohutnejší koreňový systém, ktorým dokáže odčerpávať väčšie množstvo živín a dostupnej vody z pôdy a transformovať ich do úrody.

V  hybridných jačmeňoch je aktuálne v ponuke pätica hybridov – prechodný typ SY Galileoo,  typicky klasový typ SY Baracooda, odnožovací typ SY Dakoota a dve novinky: SY Loona pre ktorú je typický výborný zdravotný stav, najmä odolnosť proti chorobám listov a SY Harrier - prvý BYDV (Barley yellow dwarf virus) tolerantný hybrid jačmeňa na trhu. „Vďaka zabudovanému génu proti BYDV umožňuje skorší výsev bez ohľadu na výskyt vektorov viróz, pričom uľahčuje ich reguláciu,“ uviedol k jeho výhodám M. Šimo. Patrí do kategórie kompenzačného typu hybridov,  je nižšieho vzrastu s vysokou odolnosťou voči poliehaniu.

Repky s benefitmi

V repke je ponuka spoločnosti Syngenta užšia, ale o to zaujímavejšia. Pestovatelia si môžu vybrať z trojice hybridov, ktorými sú Aganos, SY Glorietta a SY Harnas.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down