02.10.2023 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dňu poľa waxy kukurice v Ďulovom Dvore počasie prialo

V centre diania dňa poľa, ktorý sa uskutočnil 20. septembra 2023 v lokalite Komárno, časť Ďulov Dvor boli waxy hybridy kukurice vrátane nových perspektívnych materiálov z ponuky troch renomovaných šľachtiteľských spoločností - Bayer, Corteva Agriscience a LIDEA. 

Štandardná technológia, garantovaný odber

V mene spoločností Konagro a Agrana hostí podujatia privítal Ing. Aurél Lantody. V úvode zhrnul základné informácie o waxy kukurici, ktorá sa od bežnej zrnovej (amylózovej) líši zložením škrobu - obsahuje takmer sto percent amylopektínu. Poukázal na širokú využiteľnosť zrna waxy kukurice, či už v škrobárenskom priemysle, ako prídavnej látky do potravín, napr. detskej výživy, na výrobu papiera, textilu, taktiež vo farmaceutickom priemysle na výrobu liekov. V prospech pestovania waxy kukurice sú rovnaké agrotechnické požiadavky ako pri klasickej zrnovej kukurici. Pri jej pestovaní je potrebné dodržať izolačnú vzdialenosť a treba mať na pamäti, že zrno waxy kukurice pomalšie uvoľňuje vodu. Dôležité je tiež zabezpečiť jej oddelené skladovanie od iných zrnín.

Čo sa týka pestovateľskej plochy - na Slovensku sa aktuálne waxy kukurica pestuje na približne 3 500 hektároch, predovšetkým v okresoch Komárno, Nové Zámky, Dunajská Streda a Bratislava. Ako uviedol A. Lantody – ide o úzky segment, avšak s garanciou odberu produkcie spracovateľom, čo rozhodne stojí za zváženie v prípade pestovateľov kukurice, najmä na juhu Slovenska.

Uvedené potvrdila aj zástupkyňa spoločnosti AGRANA z rakúskej centrály v Aschachu, zároveň zdôvodnila, prečo sa pestovateľom oplatí venovať pestovaniu waxy kukurice. „V prvom rade je to garantovaný odber produkcie podľa zmluvy. Z hľadiska trhu vzrastajúci dopyt po škrobe. Plusom je vyššia realizačná cena za tonu zrna waxy kukurice v porovnaní so štandardnou zrnovou kukuricou,“ dodala k prednostiam Kata Bihacker. Samozrejme upozornila na silné obchodné partnerstvo a podporu spracovateľa v závode v Aschachu, kde sa na dennej báze spracuje 1 500 ton zrna waxy kukurice.

Hybridy waxy kukurice v pokuse

Čo sa týka samotného pokusu v lokalite Ďulov Dvor - hybridy waxy kukurice boli vysiate 26. apríla 2023. V rámci výživy bola aplikovaná močovina v dávke 250 kg na hektár. Neskôr dusíkaté hnojivo SAM s obsahom síry, zapracované spolu s plečkovaním. Proti burinám bola použitá kombinácia herbicídov Sulcogan 300 SC a Akris.

Dekalb hybridy zaujali

Predstavenia waxy hybridov kukurice značky Dekalb z portfólia spoločnosti Bayer sa zhostil jej zástupca Ing. Miroslav Námesný. Prehliadku odštartoval DKC 5685 WAXY - neskorý hybrid kukurice s FAO 450. Pri pohľade na habitus rastliny, jej výšku, ešte s časťami zelených listov, je podľa zástupcu spoločnosti až na úrovni FAO 500. V pokuse poukázal na kompletne ozrnené šúľky, ktoré nie sú až tak dlhé, avšak s 20 až 22 radmi zrna. „DKC 5685 WAXY je výsledkom najnovšieho šľachtenia, ktorého cieľom sú čo najhrubšie šúľky s až po špičku nasadeným zrnom. To všetko tvorí úrodu,“ dodal M. Námesný k nádejnej novinke, vhodnej do podmienok južného Slovenska.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down