17.10.2023 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hybridy značky Dekalb

Plejádu hybridov kukurice si pestovatelia mohli prezrieť na Dni poľa kukurice, ktorý sa uskutočnil 26. septembra 2023 v Komoči. Cieľom podujatia bolo predstaviť nielen ťažiskové hybridy kukurice pre oblasť južného – juhozápadného Slovenska, ale hlavne nové, moderné hybridy z ponuky viacerých popredných osivárskych spoločností. 

Šľachtenie Dekalb v pokuse v Komoči reprezentovali viaceré zaujímavé materiály s vhodnosťou do podmienok južného Slovenska, hlavne do okresov Nové Zámky a Komárno. Ako uviedol Ing. František Csidey, zástupca spoločnosti Bayer, súčasné šľachtenie hybridov kukurice je zamerané nielen na dosahovanie čo najvyšších úrod, ale aj na schopnosť kukurice prekonávať stresy z prostredia, hlavne vplyvov počasia a na kompenzáciu prípadných nedostatkov v technológii spôsobených ľudským faktorom. 

Z výhod hybridov kukurice zaradených v pokuse vyzdvihol vhodnosť pre skorú sejbu, vďaka čomu lepšie využívajú zásoby vlahy z pôdy na počasie v nestabilnom období na jar. Takým je DKC 4712 (FAO 360-370) s prispôsobivosťou k rôznorodým podmienkam prostredia. F. Csidey ho odporúča aj na piesočnaté pôdy(odporúčame siať extra nízku hustotou), kde ale pri dostatočnej výžive a pod závlahou dokáže priniesť veľmi dobré úrody. Jeho výnimočnosť potvrdila nezávislá spoločnosti Kynetec, podľa hodnotenia ktorej sa DKC 4712 stal najpredávanejšou tohtoročnou novinkou.

Ponuku spoločnosti v nasledujúcej sezóne obohatí DKC 4726 (FAO 370-380). Ako uviedol F. Csidey, v segmente FAO 350  až 400 má spoločnosť Bayer veľa dobrých materiálov, ktoré sa však rozhodli doplniť práve s DKC 4726 s celkom odlišnými vlastnosťami. Je odpoveďou na problémy v posledných rokoch, keď bolo na jar veľmi teplo a sucho, alebo naopak veľmi chladno. „Hybrid DKC 4726 bude v takýchto podmienkach dobre fungovať,“ dodal F. Csidey. Pestovateľom vzhľadom na nevyspytateľný priebeh počasia na jar ako aj počas vegetácie odporúča vybrať si dva až tri hybridy pre rozloženie rizika vyplývajúceho zo špecifík daného ročníka. 

Jednotkou v ponuke v posledných troch sezónach bol DKC 5092 (FAO 400 – 410). V spoločnosti Bayer sa však rozhodli prekonať ho novým perspektívnym hybridom DKC 4897 s FAO 390 – 400, uvedeným pred dvomi rokmi. Podľa F. Csideya v skorosti medzi nimi nie je takmer žiadny rozdiel, aj v úrodách sú oba hybridy veľmi dobré. Avšak DKC 4897 vykazuje vyššiu prispôsobivosť k podmienkam prostredia. Druhou výhodou je opelenie a teda ozrnenie až po špičku klasu. Zrno dosahuje o niečo vyššiu HTZ. Navyše ide o nízky hybrid, t. j. nezanecháva veľa pozberových zvyškov. Plusom je veľmi pevné steblo a dobre vyvinutá koreňová sústava, takže ustojí aj dlhšie ponechanie na poli, bez toho aby poľahol. Podľa F. Csideya má vzhľadom na komplexnosť všetky predpoklady stať sa v nasledujúcej sezóne najpredávanejšou kukuricou z ponuky.

Pre pestovateľov hospodáriacich na dobrých pôdach a v podmienkach zabezpečených zavlažovaním odporúča DKC 5206. Podľa F. Csideya je to pre nich najlepšia kukurica v segmente FAO 450: „Vytvára kompaktné rastliny s pevnými stonkami, bohato olistenými, vďaka čomu vydrží na poli bez poľahnutia ešte aj v novembri. Zvlášť dobré výsledky dosahuje v okrese Nové Zámky.“

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down