20.10.2023 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slimáky sú stále aktívne, šíria sa po poliach

Aj keď bola jeseň pomerne suchá, v záhradách sú rozšírené slimáky a šíria sa aj na polia. Na poľných plodinách škodia najviac slizniačiky a slizovce, ktoré patria do radu slimáky. Požer na nadzemných častiach rastlín sa prejavuje prehryznutím stonky, alebo vyhrýzaním okrajov a dier v listoch. Jasným znakom, že poškodenie je od slimákov je sliz na listoch. Za potravou vyliezajú hlavne večer a v noci, významné škody spôsobujú za vlhkého počasia.

Signalizačná správa

Bionómia škodcu

Slimáky sú obojpohlavné, pri kopulácii si vzájomne vymieňajú spermie. Do roka majú dve generácie. Dospelec kladie 200 až 400 vajíčok v skupinkách po 10 až 20 kusov asi 5 centimetrov hlboko do pôdy. Preto je vhodné pôdu po sejbe plodiny zavalcovať, aby sa im znemožnilo vchádzať do úkrytov. Letná generácia kladie vajíčka v máji, v priebehu leta sa liahnu mláďatá, ktoré potom v priaznivých podmienkach škodia na repke až do novembra. Prezimujú vajíčka, ojedinele aj dospelci. V priebehu zimy sa liahnu mláďatá ďalšej generácie, ktoré vo februári až apríli poškodzujú jarné plodiny. V suchom a teplom období prežívajú všetky štádiá niekoľko týždňov bez potravy v dutinách a trhlinách pôdy. Dĺžka života slizniačikov a slizovcov je 6 až 12 mesiacov. Priaznivé pre ich výskyt je teplé vlhké počasie v lete a na jeseň. Ich aktivita začína pri teplote 5℃. Za 24 hodín prelezú sotva 1,5 metra, ale pri osídľovaní porastu sa presunú až o 50 metrov. Slizniačiky a slizovce sú aktívne celú noc, zvlášť po daždi. Ich žravosť je veľká, hmotnosť tela sa za 24 hodín zvýši o 30 až 40 percent.

Základná ochrana, prah škodlivosti

Základná ochrana je založená na odstraňovaní pozberových zvyškov, príprave pôdy bez hrúd a valcovaní. Stupeň výskytu slizniačikov a slizovcov sa zisťuje pod čiernymi fóliami o veľkosti jeden meter štvorcový, umiestnenými na odburinenej ploche pôdy. Výskyt sa kontroluje po 24 hodinách. Dohľadanie uľahčí, ak sa pod fóliu umiestni malé množstvo granulovaného moluskocídu. Jeho skonzumovanie vyvolá nadmernú produkciu slizu a uľahčí dohľadanie najmä mladých slimákov. Prahy škodlivosti nie sú spracované. V praxi sa používa ako prah škodlivosti už jeden jedinec pod nástrahou, teda jeden slimák na jeden meter štvorcový.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down