10.11.2023 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zo slovenského šľachtenia

Ponuku spoločnosti Oseva tvoria najmä materiály zo šľachtenia slovenských spoločností ZEAINVENT TRNAVA, s. r. o a ZELSEED, spol. s r. o. Jej regionálny zástupca, Ing. Štefan Gubík ako prvý predstavil v minulom roku uvedený hybrid ZE Prenda zo skoršieho segmentu, určený na zrno a siláž.

„Je to kompaktný hybrid kukurice, ktorý má vyrovnané nasadenie dobre ozrnených šúľkov. Na východe Slovenska sa presadil hlavne v okolí Vranova nad Topľou a Prešova. Keďže toleruje neskoršiu sejbu, je možné ho siať po zbere ozimných miešaniek,“ dodal Š. Gubík.

Z novšieho šľachtenia šľachtiteľskej stanice CEZEA, Čejč (ČR) pochádza výlučne zrnový hybrid Centa (FAO 300). Z jeho predností zástupca spoločnosti upozornil na rýchle uvoľňovanie vody v závere vegetácie, vďaka čomu je vyhľadávaným hybridom pre nižšie náklady na dosúšanie zrna. Z kategórie univerzálne využiteľných hybridov je Cegut s FAO 260. V pokuse ÚKSÚP-u vo Vranove nad Topľou vykazoval veľmi rýchly štart na začiatku vegetácie, pričom ešte pred príchodom horúčav mal založené šúľky, uviedol Š. Gubík. V prípade využitia na siláž, alebo pre výrobu bioplynu odporúča vyšší výsevok na úrovni 85 tisíc rastlín na hektár. Cegut je možné siať v druhom slede, napr. po ozimných miešankách.

ZE Fendina (FAO 300) je minuloročná novinka na zrno a siláž zo šľachtenia ZELSEED Horná Potôň. Typickým preň je rýchle uvoľňovanie vody zo zrna, čo má pozitívny vplyv na celkovú ekonomiku pestovania. Š. Gubík skonštatoval všeobecne známy fakt, že práve schopnosť uvoľniť vodu zo zrna na čo najnižšie hodnoty bude dôležitým kritériom pre pestovateľov pri výbere hybridov kukurice v ďalšej sezóne.

Z nemeckého šľachtenia pochádza hybrid Zirkon (FAO 310). Podľa zástupcu spoločnosti dokáže úrodou konkurovať hybridom s vyšším FAO. Keďže je vzrastný a dobre olistený - môže sa využiť aj na výrobu siláže. V takom prípade Š. Gubík odporúča zvýšiť výsevok na cca 85- až 90-tisíc jedincov na hektár. Úrodovo sa presadil v minulom, veľmi suchom roku, v ktorom v lokalite Vranova nad Topľou dosiahol 7,5 tony zrna z hektára. Z pestovateľsky preverených hybridov v pokuse zaujal ZE Zelstar (FAO 330) - prioritne určený na zrno. Podľa zástupcu spoločnosti je to jeden z najúrodnejších hybridov v stredne skorom sortimente v ponuke spoločnosti. Zaujímavý je aj pre nízke zberové vlhkosti zrna.

ZE Slovakia (FAO 350) bol pôvodne určený na produkciu zrna. Keďže ide o vyšší hybrid - tvorí dostatočné množstvo zelenej hmoty, je využívaný aj na výrobu siláže. Veľmi dobre reaguje na vstupy do pestovania, prednosťou je dobrá odolnosť proti suchu. V testovaní silážnych hybridov na ÚKSÚP-e vo Vranove nad Topľou sa umiestil na druhom mieste. 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down