V Malých Stracinách na juhu stredného Slovenska pred siedmymi rokmi rozbehol svoju výrobu jeden z najmodernejších závodov na spracovanie sóje na Slovensku. Kapacitou výroby a využívaním progresívnych technológií je jedinečný aj v užšom teritóriu strednej Európy. Za tých pár rokov sa však situácia na trhu výrazne zmenila. Výroba je dnes vystavená zmenám v obchodných tokoch, vysokým cenám za energie, aj postupnému upusteniu preferovania potravín bez geneticky modifikovaných organizmov (ďalej GMO). Pozitívnou správou je zvyšovanie a stabilizovanie pestovateľských plôch sóje, za čím je cielene nastavená podpora pre pestovateľov. Naproti tomu spracovatelia sóje dnes čelia množstvu problémov, nedokážu sa presadiť ani výrobkami najvyššej potravinárskej kvality s certifikáciou bez GMO.
O tom všetkom sme sa zhovárali s Ing. Antonom Zsigom zo spoločnosti GAMOTA JR.
V roku 2017 spustila vaša spoločnosť výrobu extrudovaných sójových výliskov v novom závode v Malých Stracinách – ako hodnotíte súčasnú situáciu v kontexte s vtedy stanovenými cieľmi?
A. Zsigo: Pred niekoľkými rokmi vtedajší čelní predstavitelia nášho agrorezortu deklarovali podporu potravinám bez GMO. Naša spoločnosť na to reagovala postavením úplne novej fabriky s najmodernejšou a najšetrnejšou technológiou na spracovanie sóje bez GMO. S odstupom času však konštatujem, že nás ako spracovateľa nechali v tom osamoteného. Ostalo pri nenaplnených sľuboch. Dnes čelíme situácii, že takmer nikto v spoločnosti už nepreferuje potraviny bez GMO. Výrobcovia a spracovávatelia mlieka, hydiny, bravčového mäsa až na zopár výnimiek nie sú ochotní priplatiť za produkt bez GMO. Uprednostňujú lacnejší sójový šrot zo zahraničia, vyrobený aj z GMO sóje, navyše nešetrnou chemickou technológiou na báze hexánu. Takže to, o čo sme roky usilovali, predsavzatia, ktoré sme si vtedy dali, aby sme na Slovensku boli sebestační v pestovaní a spracovaní sóje bez GMO a v konečnom dôsledku vo výrobe potravín bez GMO, považujem vo výsledku za veľké fiasko.
Napriek tomu v akej situácii ste sa dnes ako spracovateľ sóje ocitol, výmera sóje sa za ostatné roky na Slovensku zvýšila...
A. Zsigo: Do zvyšovania povedomia a informovanosti pestovateľov sme za posledných sedem rokov investovali mnoho energie. Cez Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností sme organizovali školenia, dni poľa sóje, robili sme osvetu jej pestovaniu. Organizovali sme návštevy na dni poľa sóje v Maďarsku, aby naši pestovatelia získali ďalšie informácie a vymieňali si skúsenosti. Výsledkom našej intenzívnej práce je postupné zvýšenie pestovateľskej výmery sóje z necelých 30 tisíc hektárov spred cca siedmych rokov na 74 tisíc hektárov v roku 2023, hlavne na východe Slovenska, kde sú na jej pestovanie podmienky. Pomohli tomu aj všetky tie dotácie pre pestovateľov sóje, za ktoré zväz intenzívne loboloval. Vo výsledku celková úroda sóje v tomto roku atakuje úroveň 150 až 180 tisíc ton, čo je už veľmi zaujímavé číslo. V produkcii sóje sme na Slovensku úplne sebestační, nemuseli by sme doviesť ani gram sójových šrotov.
Ako ste na tom aktuálne s výrobou, v akých číslach sa pohybujete? A. Zsigo: So spracovaním sóje v Malých Stracinách sme začínali na 15 - 16 tisíc tonách ročne, postupne sme výrobu zvýšili až na 30 tisíc ton sóje ročne.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.