Nemeckí farmári odmietajú plány na zrušenie daňových výhod

        Berlín 18. decembra (TASR) - Farmári v Nemecku sa mobilizujú proti plánovanému zrušeniu dotácií na poľnohospodársku naftu a oslobodeniu od dane z motorových vozidiel. Najväčšia záujmová organizácia poľnohospodárov v krajine, združenie Deutscher Bauernverband (DBV), zvolala na pondelok (18. 12.) protestné zhromaždenie, ktoré sa v Berlíne uskutoční pod heslom "príliš veľa je príliš veľa". TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.


        Podľa víkendových správ nemeckých médií plánujú poľnohospodári prísť k Brandenburskej bráne s veľkými traktormi. Na zhromaždení má vystúpiť s prejavom aj minister poľnohospodárstva Cem Özdemir.
        Plánované zrušenie daňového zvýhodnenia poľnohospodárskej nafty, ako aj oslobodenia poľnohospodárstva a lesníctva od dane z motorových vozidiel, je súčasťou úsilia nemeckej vlády o konsolidáciu štátneho rozpočtu po rozsudku tamojšieho ústavného súdu. Ten v polovici septembra zablokoval použitie 60 miliárd eur v tzv. klimatickom fonde. Vláda sa totiž rozhodla tieto peniaze použiť na iné účely, než na aké boli pôvodne vyčlenené, čo súd označil za protiústavné.
        Predseda združenia DBV Joachim Rukwied vyzval vládu v Berlíne, aby plány na škrty stiahla. V opačnom prípade podľa neho poľnohospodárstvo nemá v krajine budúcnosť. Minister Özdemir, ktorý vo vláde zastupuje stranu Zelených, označil škrty za problematické. Jeho stranícky kolega, minister hospodárstva a vicekancelár Robert Habeck, vládne plány v poľnohospodárskom sektore naopak obhajuje.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down