12.03.2024 | 11:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výsledky pokusov v repke v kontexte s ochranou v praxi

„Z krytonosov prevláda krytonos štvorzubí, netreba podceňovať ani krytonosa repkového. Do porastov nalietavajú nerovnomerne, kvôli čomu je ťažšie odhadnúť ich prítomnosť. K dispozícii pre ochranu repky máme zúžené množstvo účinných látok. Monitoring škodcov je preto o to dôležitejší.“

Uviedol doc. Ing. Jan Kazda, CSc., z ČZU Praha, počas odbornej konferencii spoločnosti Corteva Agriscience Slovakia s. r. o. v Nitre, a dodal: „Ak do porastu umiestnite Mörickeho misku, v okolí ktorej nie sú krytonosy, skreslí to vnímanie situácie v poraste. Pre monitorovanie škodcu si vyberte jedno pole, na ktoré umiestnite 6 - 7 misiek dostatočne ďaleko od seba. Riaďte sa podľa toho miesta, kde je najviac krytonosov.“ Zdôraznil, že ochrana má byť vykonaná v termíne, keď samičky krytonosov majú vajíčka. Je preto dôležité rozoznať samičky, či majú vajíčka, napr. ich roztlačením na papieri. Po ich zistení treba postrekovať. 

Možnosti ochrany proti krytonosom

Pokusy ČZU Praha, realizované v spolupráci so spoločnosťou Corteva, na piatich lokalitách v ČR priniesli zaujímavé výsledky. Vychádzali z praxe, v ktorej väčšina pestovateľov ošetruje vtedy, keď sú samičky krytonosov pred kladením vajíčok, využívajú kombináciu acetamipridu a pyretroidu. V jednom z variantov bol aplikovaný biostimulátor Utrisha N. Väčšina pestovateľov, ak sú v porastoch naďalej prítomné krytonosy, aplikuje razantnejšie prípravky. V ďalšom variante bol aplikovaný prípravok Magma. Neskôr, v dobe, keď už boli zistené larvy, systémový prípravok Gazelle v kombinácii so zníženou dávkou pyretroidu proti dospelcom. V ďalšom variante bolo ošetrenie rozšírené proti blyskáčikom. Konkrétne pri prvom výskyte bol aplikovaný Rafan Max, počas predlžovacieho rastu repky Magma, o 10 - 14 dní Gazelle + Karis Max a v období kvetných púčikov Magma proti blyskáčikovi - išlo o variant s najsilnejšou ochranou. Ako uviedol J. Kazda každé ošetrenie preukázalo účinok, avšak výsledky sa líšili podľa lokalít. Najslabšie výsledky boli dosiahnuté v lokalite Šumperk, naproti tomu na Vysočine (Lukavec, Humpolec) boli dosiahnuté pomerne dobré výsledky. V priemere najviac ošetrované varianty vyšli v účinnosti najlepšie. Ako uviedol J. Kazda každé ošetrovanie sa vyplatilo, je preto na pestovateľoch či uprednostnia jednoduché ošetrovanie z hľadiska výskytu lariev, alebo silnejšie z hľadiska celkovej účinnosti a vo výsledku celkovej ekonomiky. V priemere dosiahla účinnosť ošetrení 60 až 70 percent, čo znamená, že množstvo krytonosov prežíva. Za veľmi zlú situáciu J. Kazda považuje i to, že pestovatelia nechávajú vyrásť výmrv, čo sú ideálne podmienky pre vývoj ďalšej generácie krytonosov. Variant s aplikáciou biostimulátora Utrisha N dosiahol dobré výsledky, na všetkých lokalitách, kde bol aplikovaný, bolo o 10 percent nižšie poškodenie krytonosmi.

Ako na blyskáčika repkového

V prípade blyskáčika, je situácia o niečo lepšia ako s krytonosmi, pretože posledné roky na jar prevládalo chladné počasie, veľa pršalo, navyše vysievané sú výkonné hybridy repky, ktoré nasadzujú veľké množstvo kvetov, takže blyskáčik už nepredstavuje taký problém ako v minulosti. Proti blyskáčikovi je možné použiť acetamiprid a etofenprox. Klasické pyretroidy nemá význam aplikovať kvôli rezistentným populáciám blyskáčika. Rezistencia voči účinnej látke acetamiprid nie je tak výrazná. V praxi však silnejú prejavy, že ani pri 50 percentnej účinnosti pri registrovanej dávke 42 gramov acetamipridu na hektár nepostačuje a ani pri 90 percentnej účinnosti nie, takže ochrana acetamipridom nie je dobré riešenie proti blyskáčikovi, najmä ak je významne rozšírený v poraste. V ochrane proti blyskáčikovi ostáva jediná účinná látka etofenprox, čo potvrdili pokusy, v ktorých po 1 až 4 dňoch po postreku preukázal relatívne veľmi dobrú účinnosť s pretrvaním 5 až 8 dní.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down