Hybridy značky Pioneer opäť s novinkami

Spoločnosť Corteva dlhé roky prináša pre slovenských pestovateľov hybridy kukurice, ktorými pokrýva každú skupinu skorosti. Pre hybridy skupiny Optimum AQUAmax®, je typické dobré hospodárenie s vodou, vďaka čomu dokážu aj v nepriaznivých podmienkach priniesť primerane vysoké úrody. Zosynchronizované kvitnutie má vplyv na lepšie opelenie šúľkov. Taktiež má v ponuke hybridy kukurice s ďalším radom výhod, určených do premenlivých pestovateľských podmienok.

Ich predstavenia sa na odbornej konferencii Corteva Agriscience Slovakia, s. r. o. v Nitre, zhostila produktová manažérka pre osivá Ing. Michaela Petrovičová.

V spoločnosti Corteva do novej sezóny pripravili viaceré novinky v zrnovom segmente kukurice. Z nich P7818 je najskorší hybrid zo skupiny Optimum AQUAmax® s FAO 220, podľa M. Petrovičovej ide o perspektívny skorý hybrid s nadpriemerným úrodovým potenciálom, čo potvrdil v testovaní na 80 lokalitách v rámci Európy. Hybrid P7818 dosiahol podpriemerné vlhkosti a nadpriemerné úrody v porovnaní s ostatnými hybridmi v pokusoch. Stabilné, veľmi dobré úrody poskytuje aj v suchších podmienkach prostredia.

Hybrid P9398 AQ (FAO 340) prináša výborné úrody zrna s veľmi dobrým uvoľňovaním vody v závere vegetácie. Skorší zber umožňuje dostatočnú prípravu pôdy pre následnú plodinu, ktorou je najčastejšie ozimná pšenica. V interných pokusoch spoločnosti na 80 lokalitách v rámci Európy, realizovaných v roku 2023, dosiahol nadpriemerné úrody zrna na úrovni 11,5 tony z hektára pri podpriemernej zberovej vlhkosti zrna na úrovni 20 percent.

Ďalší nový zrnový hybrid P9944 AQ (FAO 390) bol v rokoch 2020 - 2022 skúšaný na 65 lokalitách v Európe, kde podobne ako predchádzajúce hybridy, dosiahol takmer 11,8 tony zrna z hektára pri zberovej vlhkosti necelých 22 percent. Vďaka dosiahnutým výsledkom sa umiestnil medzi najlepšími skúšanými hybridmi s FAO 370 až 430. V roku 2023 v pokusoch realizovaných na piatich lokalitách (Komoča, Sokolce, Lúč na ostrove, Nové Sady a Orávka) dosiahol P9944 AQ 12,8 tony z hektára pri zberovej vlhkosti 18,5 percenta a P9398 12,5 tony z hektára pri zberovej vlhkosti 18 percent, čo sú veľmi dobré výsledky. „Pri porovnaní s overenými hybridmi v ponuke predstavujú novinky jednoznačný posun v genetike, či už v úrode, alebo zberovej vlhkosti,“ uviedla M. Petrovičová k novým hybridom, ktoré jednoznačne odporúča vyskúšať. 

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down