19.03.2024 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prečo klesajú výmery plôch sadivových zemiakov?

O tom, že na Slovensku máme vhodné podmienky na výrobu sadivových zemiakoch niet pochýb. Otázkou je prečo vlastne každoročne klesajú výmery množiteľských plôch zemiakov na Slovensku? Zemiakarsky a zeleninársky zväz SR každoročne organizuje Deň poľa zemiakov – privítanie novej úrody. Tradične sa odborná časť koná v KD Veľký Biel a následne, po ukončení prednáškovej časti, sa pokračuje na poliach, kde množiteľské firmy demonštrujú svoje overené a nové odrody na pozemkoch firmy Szalay Farm pána Michala Szalaya, ktorý aj touto činnosťou podporuje množiteľské firmy na Slovensku.

Na poslednom ročníku, ktorý sa konal 30. júna 2023 vystúpili aj zástupcovia množiteľskej firmy Europlant šľachtiteľská spoločnosť, s r. o., s prednáškou: „Výroba sadiva na Slovensku“. Vo svoje prednáške uvádzajú, že v roku 2022 bola zberová plocha na Slovensku 5 734 hektárov, na ktorej sa urodilo 130 632 ton zemiakov. Priemerná úroda zemiakov bola 22,78 tony z hektára. Aby sme zberovú plochu vedeli vysadiť, potrebujeme 22 936 ton sadiva zemiakov, pri priemernej spotrebe štyri tony sadbových zemiakov na hektár. Z uvedených čísel si vieme vypočítať možnú a potrebnú plochu množenia sadivových zemiakov, ktorú potrebujeme na vyprodukovanie zberovej plochy z roku 2022. Z údajov vyplýva, že v Slovenskej republike je pre zachovanie sebestačnosti možné množiť sadbové zemiaky na ploche 1006 hektárov.

V roku 2023 vyrábali na Slovensku sadivo títo dodávatelia: Europlant šľachtiteľská spol. s r. o., Slovbys, s.r.o., Norika Slovensko, s.r.o., Ján Komár, SHR a Osivo Zvolen. Jednotlivé firmy zastupovali tri nemecké a jednu českú šľachtiteľskú spoločnosť.

PoradieŠľachtiteľZástupca na SlovenskuVýmera v haVýmera v %
1EUROPLANT Pflanzenzucht GmbH (BNA)Europlant šľachtiteľská spol. s r.o.190,2666,95
2NORIKA Kartoffelzucht GmbHNorika Slovensko, s.r.o.33,8911,93
3SOLANA GmbH (Saka)Osivo, a.s., Zvolen30,0010,56
4VESA Velhartice a.s.Slovbys, s.r.o.,30,00 **10,56

Len tri odrody mali plochy väčšie ako 20 hektárov. Zmenou situácie na trhu je veľká časť sadbových zemiakov predávaná malým farmárom a pestovateľov, ktorí často nie sú ani podchytení v štatistikách. Veľkí farmári si nechávajú sadivo dovážať prevažne zo zahraničia, v prípade ktorého očakávajú stabilnú kvalitu.

Vitalita a biologická výkonnosť

Hlavná úloha pri výrobe sadiva je zachovať vitalitu a biologickú výkonnosť sadiva. To sa dá zabezpečiť ochránením sadiva pred chorobami, ktoré môžu byť zapríčinené vírusmi, baktériami a hubovými patogénmi.

Pri vírusových ochoreniach robí množiteľom problém každoročný pokles účinných látok v prostriedkoch na ochranu rastlín. Po mnohých rokoch sa znova objavuje vírus zvinutky zemiakovej. V zahraničí pri znižovaní počtu účinných látok sú nasadzované minerálne oleje, ktoré žiaľ v našej krajine nie sú povolené. Samozrejme, že svojím účinkom nedokážu eliminovať s povolenými ochrannými prostriedkami všetky vírusy, ale ich účinok je výborný aj pri eliminovaní ochorenia vädnutia rastlín – stolburom.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down