26.03.2024 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

"Škodcovia na lopatkách"

Spoločnosť Syngenta na tradičnej odbornej konferencii v januári v Nitre predstavila dva nové insekticídy: Affirm® proti húseniciam v ovocných sadoch, vo viniči a vybraných druhoch zeleniny a špecialistu na drôtovce - Karate® 0,4GR v novej granulovanej formulácii.

„Nový insekticíd Affirm® veľmi dobre dopĺňa technológiu ochrany postavenej na minulom roku uvedenom insekticíde Voliam®, ktorý efektívne rieši obaľovače, vijačky a pásavku zemiakovú,“ uviedla k poziciovaniu novinky Ing. Helena Bochová, manažérka pre prípravky na ochranu rastlín spoločnosti Syngenta.

Obsahuje účinnú látku emamectin, vďaka ktorej vykazuje silný a dlhodobý účinok na všetky larválne štádia motýľov. Má krátku ochrannú lehotu, čo je pozitívum z hľadiska jeho využitia v technológii ochrany. Vo viniči sa aplikuje v dávke 1,25 až 1,5 kg na hektár, v zelenine 1,5 kg na hektár a v sadoch 2,5 kg na hektár. V ochrane zeleniny je veľmi účinný na siatice, celú skupinu mor, moličky, mlynárika, vijačky. Konkrétne v rajčiaku proti psote rajčiakovej je jedným z mála prípravkov, ktorý veľmi efektívne rieši uvedeného škodcu. Vo viniči okrem obaľovačov likviduje aj veľmi nepríjemného škodcu, ktorým je drozofila suzuki. V ovocných sadoch si poradí s obaľovačmi, ploskáčikmi a podkopáčikmi. Affirm® pôsobí ako nervový jed s veľmi rýchlym nástupom účinku do 4 hodín po aplikácii, blokovaním nervových impulzov, dôsledkom čoho ochromuje svaly škodcu, ktorý prakticky okamžite zastavuje žer. Veľmi efektívne rieši aj tie najväčšie larválne štádiá, na úrovni 90 percent (do štvrtého larválneho štádia). V pokuse zameranom na moličku kapustovú už sedem dní po aplikácii dosiahol Affirm® lepšie výsledky než Voliam®. Z tohto dôvodu H. Bochová odporúča najskôr aplikovať Voliam® (má dlhšiu ochrannú lehotu) na začiatku napadnutia, resp. na prvé larválne štádiá škodcu a neskôr - na vyššie larválne štádiá aplikovať Affirm®. V súvislosti s účinnosťou na larvy škodcov H. Bochová upozornila na ochrannú lehotu oboch insekticídov: pri Voliame® v sadoch je 14-dňová, Affirm® má len 3 dni. Výsledkom synergického efektu insekticídov Voliam® a Affirm® je výborné a veľmi efektívne ošetrenie proti húseniciam v sadoch. Platí to aj v prípade ochrany viniča hroznorodého, kde má Voliam® až 30 dňovú ochrannú lehotu a Affirm® 7 dní.

Insekticíd Karate® 0,4GR - po novom v granulovanej forme, je špecialistom na drôtovce. Ako uviedla H. Bochová je ekonomicky výhodnejší (o 20 percent lacnejší) než insekticídy Force z ponuky spoločnosti. Navyše je bez obmedzení v počte aplikácií za rok. Obsahuje účinnú látku lambda-cyhalothrin (4g/kg), určený je pre pôdne aplikácie proti drôtovcom v kukurici a zemiakoch v dávke 15 kg na hektár. Karate® 0,4GR ako mikrogranulát je potrebné aplikovať špeciálnymi aplikátormi, ktoré musia byť dobre udržované a správne kalibrované.

V novej modernizovanej formulácii sa vracia granulovaný insekticíd Force® Evo. Podľa H. Bochovej je ideálny do kombinácie v rámci komplexne poňatej insekticídnej ochrany, navyše stimuluje proces klíčenia a podporuje celkovú odolnosť rastlín: „Force® Evo s obsahom účinnej látky tefluthrin je špecialistom na drôtovce v kukurici a hlavne v zemiakoch, pričom vykazuje dlhodobý účinok. Umožňuje regulovať nielen pôdnych škodcov, ale aj lokálne dávkovať hnojivo a stopové prvky pre klíčenie rastlín a rozvoj ich koreňovej sústavy a celkovej dobrej vitality rastliny.“ V zemiakoch a kukurici sa Force® Evo aplikuje v dávke 16 kg na hektár. „Zaujímavým poznatkom je, že kukurica ošetrená s Force® Evo skôr kvitne, navyše pokusmi boli preukázané nižšie náklady na sušenie zrna,“ dodala na záver H. Bochová.

                                                                                                                             VIERA UVÍROVÁ

                                                                                                                             FOTO – AUTORKA

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down