04.04.2024 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako dať gól v oslabení

V znamení športovej terminológie sa niesla tradičná odborná konferencia spoločnosti Syngenta v Nitre, o ktorej sme informovali v minulom vydaní Roľníckych novín. Ako uviedla Mgr. Dana Škarítková, kampaňová manažérka spoločnosti Syngenta, uspieť znamená urobiť správne rozhodnutie. Týka sa to aktuálneho portfólia spoločnosti pre rok 2024, ktorý je posledným pre predaj prípravkov s účinnou látkou S-metolachlor.

Z etablovaných prípravkov sa v ponuke Syngenty nachádzajú Lumax® 537,5 SE a Lumax® FixPro Pack - herbicídy do kukurice pre preemergentné a skoré postemergentné použitie. Rovnako Gardoprim® Gold Plus 500 SC, ktorý je okrem kukurice využívaný aj v ciroku. Taktiež multiplodinový prípravok Dual® Gold 960 EC, je okrem kukurice registrovaný aj do zeleniny, sóje a slnečnice. Pre dopredaj, skladovanie a používanie je stanovený termín do 23. júla 2024.

Cirok – dobrá voľba pre rôzne využitie

Cieľom moderovanej diskusie, ktorej sa zhostila Ing. Renáta Salavová, plodinová špecialistka spoločnosti Syngenta, bolo predstaviť cirok a možnosti jeho využitia v pestovaní ako aj v potravinárstve a krmovinárstve.

Ing. Jiří Hermuth z Výskumného ústavu rastlinnej výroby, v.v.i., ČR, považuje cirok za perspektívnu  a slovenským pestovateľom nie neznámu plodinu, ktorej potenciál je veľmi široký. Z hľadiska fotosyntézy patrí do skupiny C4, ktorej plodiny k fixácii oxidu uhličitého využívajú svetelnú energiu, majú zníženú fotorespiráciu a teda vo veľkom produkujú biomasu. V porovnaní s ostatnými plodinami má cirok menšiu náročnosť na vodu. Konkrétne na tvorbu jedného kilogramu sušiny spotrebuje o jednu tretinu menej vody než kukurica. V porovnaní s kukuricou je cirok menej náročný na ochranu, seje sa neskôr. V rámci preemergentnej ochrany odporúča aplikovať osvedčený Gardoprim® Plus, ktorý navyše potláča klíčenie burín v pôde.

Pestovateľom J. Hermuth odporúča zamyslieť sa na aké účely chcú cirok pestovať, či pre výrobu biomasy, na zrno, ako fytosynitárnu medziplodinu a k tomu prispôsobiť výber hybridu, napr. zamerať sa na hybridy s nízkym obsahom lignínu. Podľa J. Hermutha má cirok obrovský potenciál vo využití zrna, či už v krmivárstve, napr. ošípaných a hydiny,  tak v potravinárstve. „Je ekonomicky menej nákladnou plodinou ako kukurica, či pšenica. Je schopný zaistiť úrodovú stabilitu najmä v podmienkach sucha. Keďže zrno ciroku je prirodzene bezlepkové je využiteľné v potravinárstve na výrobu výrobkov pre ľudí s celiakiou,“ dodal k tejto zaujímavej plodine.

Výrobu piva z ciroku predstavil Jakub Sychra z Remeselného pivovaru Clock: „Rozhodli sme sa vyplniť priestor na trhu a priniesť kvasené bezlepkové pivo pre celiatikov. Zásadný rozdiel vo výrobe štandardného a cirokového piva nie je. Avšak v cirokovom pive je z jednej štvrtiny nahrádzaný jačmenný slad. Chuť cirokového piva je samozrejme iná, keďže je kvasené pri vyšších teplotách a chmelené zahraničnými odrodami, aby bolo výrazné.“

Jednoduché spojenie pre kontrolu hry

„Spoločnosť Syngenta zapracovala na zlepšení spôsobu, akým sa manipuluje s prípravkami na ochranu rastlín v Európe uvedením novej technológie CTS Easyconnect – uzatvoreného transportného systému pre kvapaliny,“ uviedol Ing. Jaroslav Martinek, Ph.D., vedúci registrácie pre Českú a Slovenskú republiku.  Systém Easyconnect sa skladá z dvoch základných častí, ktorých súčasťou je unikátne viečko "Easyconnect" a druhou je spojka. Uzáver sa skladá z niekoľkých častí: na vrchu je zátka pre zabránenie prieniku nečistôt do vnútra obalu, ďalej kruhové tesnenie pre eliminovanie úniku kvapaliny z obalu.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down