12.07.2024 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výber zo širokej ponuky ozimných a jarných plodín

Spoločnosť OSEVA a.s. SOZ na celoslovenskom stretnutí poľnohospodárov v Dvoroch nad Žitavou predstavila kolekciu pestovateľsky preverených odrôd pšenice ozimnej, pšenice špaldovej a jačmeňa jarného, taktiež tritikale, raže a hrachu ozimného. Okrem uvedeného sortimentu, spoločnosť do svojho portfólia postupne zaraďuje odrody repky a slnečnice.

CDP 2024

„Samozrejme, ako každý rok, tak aj na 13. ročníku Celoslovenských dní poľa predstavuje spoločnosť OSEVA výber odrôd zo širokého sortimentu obilnín, ktoré máme v ponuke a to najmä pšenice ozimnej a jačmeňa jarného. Konkrétne v tomto roku sme do odrodového pokusu zaradili pšenice a jačmene, zaujímavé z hľadiska typu, kvality, skorosti, či osinatosti,“ predstavila expozíciu Ing. Barbora Hrušková, produktová manažérka spoločnosti OSEVA, ktorá posledné dva roky vynakladá úsilie v doplnení portfólia o ďalšie druhy poľných plodín. 

Sortiment vysokolepkových pšeníc, ale aj kŕmnych odrôd obohatili viaceré významné novinky, najmä z rakúskeho šľachtenia. Z výnimočných odrôd pšenice ozimnej upozornila na odrodu Genius s elitnou potravinárskou kvalitou a z „áčkových“ pšeníc na nadpriemerne úrodnú LG Absalon, vhodnú aj do prísuškových oblastí.  Z nosných odrôd pšenice ozimnej pre rok 2024 odporučila odrody Arkeos a LG Mocca, ktoré sú špeciálne vhodné na výrobu oblátok. Sortiment kŕmnych odrôd pšenice  v pokuse v reprezentovala vysokovýkonná odroda Johnson, ktorá výborné úrody zrna poskytuje aj v extenzívnych podmienkach pri nižšej úrovni hnojenia. 

Spoločnosť OSEVA rozširuje portofólio aj o odrody pšenice tvrdej, ktoré sú pestovateľmi čoraz viac žiadané. „Do ponuky pribudne osvedčená odroda Sambadur. Máme však vytipované aj ďalšie nové odrody, zatiaľ zaradené v skúšaní, ktoré plánujme ponúkať už na jeseň 2024,“ dodala B. Hrušková.

Na čoraz väčší záujem pestovateľov o špaldovú pšenicu spoločnosť reflektovala zaradením odrody Zollerspeltz s výbornou potravinárskou kvalitou a vhodnosťou do ekologického poľnohospodárstva. 

Zo sortimentu jačmeňa ozimného v pokuse zaujali odrody Lester a LG Zoro, ktorých prednosťou je komplexný zdravotný stav podmienený odolnosťami proti virózam, škvrnitostiam a ďalším patogénom. 

Pre pestovateľov tritikale sú určené osvedčené odrody IS Titus a Kinerit a z raže odroda Dankowskie Diament - poloskorá vysokoúrodná raž s potravinárskou kvalitou, so stredným vzrastom, dobrou odolnosťou proti poliehaniu a vyzimovaniu.

Absolútnou novinkou spoločnosti OSEVA je zaradenie odrôd repky a slnečnice do exkluzívnej ponuky. „Ich zaradeniu do nášho portfólia predchádzal dlhý proces skúšania a schvaľovania, ktorého výsledkom sú odrody vhodné pre celé územie Slovenska,“ dodala B. Hrušková. V repke ide o výkonný hybrid Melodie s prispôsobivosťou k podmienkam prostredia vrátane suchých, rýchlym počiatočným vývojom a veľmi dobrou regeneráciou po prezimovaní.

VIERA UVÍROVÁ

FOTO – AUTORKA

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down