Zdravé porasty s dôrazom na úrodu a kvalitu produkcie

Celoslovenských dní poľa, ktorých 13. ročník sa v tomto roku uskutočnili v Dvoroch nad Žitavou, sa pravidelne zúčastňuje aj slovenská spoločnosť BELBA PLUS. V rámci svojej expozície predstavila kľúčové prípravky pre ošetrenie repky a hustosiatych obilnín vrátane noviniek.

CDP 2024

Prípravky spoločnosti a ich použitie predstavilaIng. Sofia Lackovičová, marketingová asistentka spoločnosti BELBA PLUS. 

Účinne proti burinám v repke

„V preemergentnej ochrane repky sa pre dosahované výborné výsledky presadil Metax Ultra, poskytujúci trojitú bariéru ochrany s účinnými látkami napropamid, clomazone a metazachlor, z ktorých každá pôsobí v rôznej hĺbke pôdy na dvojklíčnolistové buriny, jednoročné trávy, napr. na ťažšie ničiteľný lipkavec obyčajný,“ predstavila herbicídnu ochranu repky v pokuse S. Lackovičová. Vďaka dlhej reziduálnej účinnosti kontroluje sekundárne zaburinenie. V prípade, keď pestovatelia nemôžu použiť účinnú látku metazachlor, je dobrým náhradným riešením aplikácia prípravku Efector Ultra, ktorý okrem účinnej látky clomazone obsahuje dvojitú napropamidu. Z graminicídov si s jednoročnými aj trvácimi trávovitými burinami a výmrvom obilnín poradí systémový herbicíd Biloxa, aplikovaný postemergentne. Ako uviedla S. Lackovičová – ide o jediný dvojzložkový graminicíd na trhu. Účinná látka clethodim so systémovým spôsobom účinku, je rýchlo absorbovaná a ľahko translokovaná z listov do koreňového systému a rastúcich častí rastliny. Účinná látka quizalofop-P-ethyl je absorbovaná predovšetkým listami. Typickými prejavmi pri citlivých trávovitých burinách, viditeľnými dva až päť týždňov po aplikácii, je spomalenie rastu a žltnutie listov burín a následné odumieranie.

Regulácia a ochrana proti škodcom

V segmente morforegulátorov spoločnosť BELBA PLUS priniesla nové prípravky, ktorými sú Remoco a Regulato 300 SL. Z nich Remoco s obsahom účinných látok mepiquat-chloride a metconazole odporúčame pre prvé z dvoch morforegulačných ošetrení v závislosti od podmienok prostredia.  Po aplikácii repka zastavuje vegetatívny rast, je podporený rast koreňov, hrúbka koreňového kŕčka a vetvenie repky. Pre druhé morforegulačné ošetrenie S. Lackovičová odporučila Bukat 500 s účinnou látkou tebuconazole pre zvýšenie zimuvzdornosti rastlín repky. Špeciálnym prípravkom spoločnosti BELBA PLUS je Florone, obsahujúci aminokyseliny rastlinného pôvodu, obohatený o základné NPK živiny a stopové prvky bór a molybdén. Prípravok pôsobí ako inhibítor vegetatívneho rastu repky. Aplikáciou na rastliny vytvára lepšie podmienky pre kvitnutie a nasadenie plodov vedúce k zvýšeniu úrody. V intenzívne nastavených technológiách pestovania sa osvedčila kombinácia Florone s prípravkom Retabella 750 SL (ccc).

V prípade výskytu škodcov v repke sa v praxi osvedčil insekticíd Delmetros 100 SC (deltamethrin), ako aj Sweep (cypermethrin) s knock-down efektom na skočky, blyskáčika repkového, krytonosy a piliarku repkovú.

Výživa – základ úrody

V mimokoreňovej výžive je nevyhnutnou súčasťou aplikácia bóru buď v kvapalnom hnojive Cropvit B, prípadne s pridaním molybdénu v Cropvit Mo. S. Lackovičová taktiež odporúča aplikovať prípravky s obsahom humínových kyselín a fulvokyselín v HS-300 BIO, čo je tekutý pôdny kondicionér na báze mikronizovaného leonarditu s vysokým podielom humínových látok. Alebo Liqhumus 18 - tekutý organický stimulátor rastu rastlín a pôdny kondicionér na báze aktívnej humínovej kyseliny (humát draselný). Oba prípravky sú vhodné aj na zlepšenie štruktúry pôdy, taktiež zvyšujú účinnosť prípravkov, s ktorými sú aplikované v tank-mixe. 

Na prírodnej báze

Na zlepšenie pôdnej reakcie počas jesenného obdobia sú vhodné prípravky Prometheus CZ s určením do kyslých pôd s nižšou bonitou a Hirundo s obsahom baktérií rodu Bacillus v tekutom médiu.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down