FMC riešenia do každej plodiny

K tradičným vystavovateľom na Celoslovenských dňoch poľa, tentoraz v Dvoroch nad Žitavou,  patrí spoločnosť FMC Agro Slovensko. Vo svojej expozícii predstavila viaceré varianty ochrany, postavené na kľúčových prípravkoch spoločnosti, ktoré doplnili nádejné tohtoročné a v minulom roku uvedené nové prípravky.

CDP 2024

"Spoločnosť FMC Agro Slovensko má v ponuke široký sortiment prípravkov na ochranu rastlín pre väčšinu plodín pestovaných na Slovensku. Našou snahou je v pokuse predstaviť portfólio spoločnosti, ako aj ukážku našich najnovších a najúčinnejších prípravkov v rôznych plodinách a segmentoch, hlavne ich využitie v praxi," uviedol zástupca spoločnosti Ing. Ladislav Závodský. 

Technológia ochrany v obilninách

„Do obilnín, či už ozimných, alebo jarných máme v ponuke veľmi účinné herbicídy, fungicídy a insekticídy. Konkrétne v tomto roku sme uviedli nový systémový fungicíd Propel® Duo s účinnými látkami bixafen a prothioconazole, určený do T2 termínu ošetrenia obilnín proti hubovým chorobám. Novinkou je rozšírená registrácia kombinovaného fungicídu Rombus® Power na klasové fuzariózy,“ uviedol L. Závodský počas predstavenia technológie ochrany vo variante s pšenicou ozimnou, v ktorom bol na jeseň postemergentne aplikovaný herbicíd Batle® Delta s účinnými látkami flufenacet a diflufenican v dávke 0,5 litra na hektár. Proti vektorom viróz bol na jeseň aplikovaný insekticíd Nexide® (gamma-cyhalothrin)  v dávke 0,06 litra na hektár. V BBCH 37 vyššie uvedený Rombus® Power s účinnými látkami prothiocanozole a spiroxamine v litrovej dávke na hektár. Výsledkom ošetrenia bol čistý porast pšenice bez prítomnosti chorôb.

Komplexná ochrana zemiakov

Spoločnosť FMC Agro Slovensko predstavila v minulom roku nový herbicíd Toutatis® DAMTEC vo forme vodou dispergovateľných granúl, určený na preemergentné ošetrovanie zemiakov, hrachu, fazule a mrkvy proti jednoročným trávam a dvojklíčnolistovým burinám. „V Toutatis® DAMTEC  sme využili našu patentovanú technológiu DAMTEC pre maximalizovanie účinnosti proti cieľovým burinám. Obsahuje účinnú látku clomazone vo forme mikrokapsulovaného koncentrátu v kombinácii s účinnou látkou aclonifen patriacu medzi látky inhibujúce karotenoidy,“ uviedol L. Závodský. O jeho účinnosti sa bolo možné presvedčiť v samotnom pokuse, v ktorom ošetrený porast zemiakov bol bez prítomnosti akýchkoľvek burín. Vo variante so zemiakmi bol ďalej aplikovaný graminicídny prípravok Graminn® (quizalofop-ethyl) s účinnosťou proti trávovitým burinám. S plesňou zemiakovou, alternáriou, koleotrichovým vädnutím a vločkovitosťou si poradil fungicíd Vendetta® s účinnými látkami fluazinam azoxystrobin s možnosťou použitia trikrát počas vegetácie. Proti pásavke zemiakovej bol aplikovaný najspoľahlivejší insekticíd Benevia s účinnou látkou cyantraniliprole, ktorý svoju účinnosť preukazuje už šiestym rokom v praxi. V tomto roku ponuku rozšíril nový biologický insekticíd Nexsuba® s účinnou látkou spinosad, určený pre pestovateľov hospodáriacich v šetrnom, ekologicky nastavenom systéme pestovania. Pre ukážku a porovnanie účinnosti na časť porastu zemiakov v pokuse aplikovali desikant Spotlight® Plus s účinnou látkou carfentrazone-ethyl, ktorému bola v tomto roku udelená výnimka na desikáciu slnečnice. 

Proti burinám v slnečnici a sóji

"Špeciálny herbicíd FMC - Express® 50 SX do slnečníc s technológiou „Express Sun“ je nevyhnutnou súčasťou ošetrenia proti burinám v slnečnici," uviedol L. Závodský k ďalšiemu ťažiskovému prípravku spoločnosti aplikovanému v pokuse. V tomto roku uvedená technológia zabrala v praxi na sto percent - porasty sú čisté, bez burín, pričom na ošetrovaných porastoch slnečnice sa neprejavila fytotoxicita. Podľa L. Závodského sa pestovatelia zaujímajú o pestovanie Express Sun slnečnice, čo sa prejavilo nárastom pestovateľských plôch. Pri etapovitom vzchádzaní burín je Express® 50 SX možné použiť na dvakrát. 

V sóji bol postemergentne aplikovaný výnimočný herbicíd Refine® 50 SX, bez ktorého podľa zástupcu spoločnosti, by jej pestovanie bolo v súčasnosti nepredstaviteľné.

Ochrana repky

V repke ozimnej boli v troch variantoch aplikované osvedčené herbicídne prípravky spoločnosti, ktoré v minulom roku doplnil herbicíd Nero (clomazone, pethoxamid) vo forme emulzného koncentrátu, určený na ničenie dvojklíčnolistových burín a jednoročných tráv.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down