Ako účinne regulovať buriny v repke olejke

Repka olejka ozimná sa vysieva veľmi skoro, a preto je už od samotného vzchádzania vystavená silnej konkurencii burín. Pokiaľ jej však umožníme vytvoriť dobre zapojený porast, tak ona sama dokáže vysoko konkurovať burinám. Preto je veľmi dôležité nepodceniť prípravu pozemku pred sejbou, predovšetkým ho zbaviť hrúd a venovať sa kvalite sejby. V preriedených porastoch repky olejky systémy regulácie burín zlyhávajú a vytvára sa priestor pre následné zaburinenie na jar, ktoré už prakticky nemožno regulovať.

Zásady správnej herbicídnej ochrany

Pri riešení herbicídnej ochrany repky olejnej by sme mali vždy vykonať nasledujúce úkony:

1. Zvážiť optimálny termín aplikácie herbicídu vo vzťahu k pôdno-klimatickým pomerom a cieľovej fáze burín. Pri používaní pôdne pôsobiacich účinných látok, ktoré sa v ochrane repky často používajú, je kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim účinnosť herbicídu vlhkosť pôdy. Čím je vlhkosť pôdy vyššia, tým je dosahovaná vyššia účinnosť. Pokiaľ je v pôde vody málo, sú účinné látky herbicídov pre vzchádzajúce buriny horšie dostupné.

2. Na aplikáciu heribicídu použiť správne nastavený a otestovaný postrekovač.

3. Zvoliť herbicíd podľa druhu vyskytujúcich sa burín.

4. Dodržať etiketou stanovenú dávku herbicídu a postrekovej kvapaliny.

5. Pri vyššej intenzite zaburinenia voliť vždy vyššiu hranicu povolenej dávky herbicídu.

6. Používať a striedať herbicídne účinné látky s rôznym mechanizmom účinku a predísť tak vzniku či rozšíreniu rezistencie burín.

Najčastejšie buriny v repke olejke

V posledných rokoch, ktoré sa vyznačujú teplým priebehom jesene i zimy, sa výrazne rozširujú ozimné a prezimujúce buriny. Repku najčastejšie zaburiňujú rumančekovité a kapustovité buriny, hluchavky, violky, veroniky, pakosty, zemedymy.

Veľkým problémom je výmrv obilnín, ktorý môže svojou silnou konkurenčnou schopnosťou repku úplne zlikvidovať. Výmrv sa musí z porastu odstrániť skoro po vzídení repky, aby v ďalšom raste neodoberal vodu a živiny. Pokiaľ nie sú už v predplodine odstránené vytrvalé buriny, ako je pýr plazivý alebo pichliač roľný, je nutné proti nim zasiahnuť účinným herbicídom.

Herbicídne spôsoby ochrany

Pre efektívnu a účinnú reguláciu zaburinenia je možné použiť preemergentnú, skoro postemergentnú aplikáciu herbicídov alebo kombináciu oboch. Postemergentné aplikácie herbicídov sa vykonávajú až v pokročilejších fázach rastu a vývoja, väčšinou ide o aplikácie na pozemkoch s minimálnym zaburinením alebo tam, kde je potrebné vykonať opravné či doplnkové ošetrenie proti konkrétnym cieľovým burinám.

V prípade použitia preemergentných herbicídov je limitujúcim faktorom vlhkosť pôdy a nutnosť aplikácie herbicídu do 3 dní po sejbe. Podmienkou dobrej účinnosti je tiež dokonale pripravený pozemok bez výskytu hrúd a prípadných pozberových zvyškov. V opačnom prípade potom dochádza ku klíčeniu burín z rozpadajúcich sa hrúd alebo spod pozberových zvyškov, na ktoré dopadol postrek preemergentnej herbicídnej aplikácie. Veľkou výhodou preemergentných herbicídov je dlhé reziduálne pôsobenie, ktoré pomáha bezproblémovému vzchádzaniu repky s minimom vyskytujúcich sa burín, ktoré konkurujú vzchádzajúcej repke olejke.

Postemergentné aplikácie herbicídu by sa nemali vykonávať pred dažďom alebo po ňom.

Herbicídy pre ľahkú a spoľahlivú kontrolu burín v repke

Herbicíd, ktorý bol vyvinutý pre ľahkú a spoľahlivú kontrolu burín v repke olejke, je Colzor® ​​Trio. Do rastlín burín preniká koreňmi, hypokotylom a klíčnymi listami a je translokovaný do rastových vrcholov. U citlivých druhov inhibuje biosyntézu prekurzorov chlorofylu a karotenoidov. Colzor® ​​Trio účinkuje proti dvojklíčnolistovým burinám a jednoročným trávovitým burinám. Jeho veľkou výhodou je vysoká účinnosť proti veľmi širokému spektru burín vrátane kapustovitých. Excelentne účinkuje na huľavníkovec lekársky a úhorník liečivý, s ktorými má väčšina pestovateľov repky čím ďalej tým väčšie problémy a ostatné herbicídy nie sú proti nim také účinné.

Colzor® ​​Trio je potrebné aplikovať do 3 dní po sejbe v dávke 2,0 l/ha. Vlhká pôda a zrážky do 14 dní po aplikácii podporujú účinok prípravku.

Veľmi dobrou selektivitou k repke olejke s dlhodobým herbicídnym účinkom proti širokému spektru dvojklíčnolistových burín vrátane rumančekovitých sa vyznačuje prípravok Teridox® 500 EC, obsahujúci účinnú látku dimethachlór.

Zaujímavá a v praxi veľmi osvedčená je tank-mix kombinácia herbicídu Teridox® 500 EC spoločne s herbicídom Command 36 CS, ktorá zvyšuje účinnosť na jednoročné trávy a lipkavec.

Ekonomicky výhodné je zakúpenie balíčka Colzor Trio Teridox New Pack (40 l Colzor Trio + 25 l Teridox 500 EC) určeného na ošetrenie 20 ha repky olejnej. Okrem výhody ekonomickej má táto spoločná aplikácia nasledujúci prínos:

  • najširšie spektrum herbicídneho účinku, ktoré zahŕňa problematické trávy, ako sú ježatka kuria noha, metlička obyčajná, lipnice alebo psiarky, ako aj buriny dvojklíčnolistové vrátane lipkavca, rumančekovitých a kapustovitých burín
  • výbornú selektivitu k plodine, kedy nehrozí vybielenie repky olejnej tak, ako tomu niekedy býva po vyšších dávkach čistých clomazonových herbicídov.

Colzor Trio Teridox New Pack – využite aktuálnu špeciálnu ponuku – kontaktujte nášho obchodného zástupcu.

Ochrana proti výmrvu obilnín

Veľkým problémom pri pestovaní repky olejnej po obilninách je klíčenie výmrvu obilnín. Výmrv je nutné odstrániť veľmi skoro po vzídení repky olejnej, aby jej ďalej nekonkuroval a neodoberal vodu a dôležité živiny. Ochrana proti výmrvu by mala byť vykonaná v čase, keď má výmrv 3 - 4 listy. V praxi to býva za 2 – 3 týždne po sejbe, podľa vlahových podmienok. Ak sa podcení predsejbová príprava pôdy, môžu v hrudovitej pôde vzchádzať ďalšie lipnicovité jednoročné buriny, ktoré nie sú v dosahu herbicídnej aktivity pôdnych herbicídov. Potom je potrebné vykonať postemergentné ošetrenie repky.

Dobrou voľbou je graminicíd Zetrola® s účinnou látkou propaquizafop (100 g/l). Zetrola® pôsobí selektívne ako listový translokačný herbicíd. Aplikuje sa na buriny lipnicovité jednoročné v dávke 0,5 – 0,8 l/ha, na výmrv obilnín v dávke 0,4 l/ha a na pýr plazivý v dávke 1,2 – 1,5 l/ha vždy postemergentne od fázy troch listov burín. Herbicídny účinok je viditeľný po desiatich dňoch od vykonanej aplikácie.

Prínos správne zvolenej herbicídnej ochrany

Správne vykonaná herbicídna ochrana pomôže úspešnému vývinu porastu repky olejnej a k vytvoreniu dobre zapojeného porastu, ktorý bude lepšie odolávať atakom fómy (Phoma lingam) aj bielej hnilobe (Sclerotinia sclerotiorum), úspešnejšie odolá poškodeniu mrazom a prispeje k vysokej úrode a bezproblémovému zberu.

Ing. Renata Salavová, Syngenta Czech, s.r.o.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down