23.08.2024 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Deň poľa v Nevericiach potešil novinkami

Popredný dodávateľ osív pre slovenských poľnohospodárov – spoločnosť RAPOOL Slovakia usporiadala v júni 2024 na poliach a v spolupráci s PD Neverice tradičný deň poľa zameraný na sortiment odrôd hustosiatych obilnín a repky. Predstavené boli odrody dvoch osivárskych značiek – RAPOOL a SAATEN UNION. Deň poľa bol organizovaný v spolupráci so spoločnosťami TIMAC AGRO Slovakia a LEMKEN Slovakia.

Hostiteľ podujatia Ing. Peter Horňáček, predseda predstavenstva PD Neverice, priblížil hospodárenie družstva na celkovej výmere  3 336 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Z olejnín sa prioritne venujú pestovaniu repky ozimnej, v tomto roku vysiatej na výmere 646 hektárov, pričom pestujú najmä hybridy z portfólia spoločnosti RAPOOL Slovakia. Z hustosiatych obilnín pestujú ozimný jačmeň na 213 hektároch, pšenicu tvrdú na 355 hektároch, pšenicu ozimnú na 461 hektároch. V tomto roku zvýšili pestovateľskú výmeru jačmeňa jarného na 513 hektárov a to na úkor raže a slnečnice pre nepriaznivé ceny na trhu. Z ďalších plodín pestujú silážnu kukuricu pre potreby živočíšnej výroby, ktorú ako jeden z mála podnikov udržali na farme v Jelenci, kde chovajú 370 dojníc slovenského strakatého dobytka.

Za spoločnosť RAPOOL Slovakia hostí podujatia privítala jej riaditeľka Ing. Andrea Krkošová, zároveň poďakovala PD Neverice za dlhoročnú spoluprácu, bez ktorej by nebolo možné realizovať dni poľa s prínosnými informáciami pre pestovateľov. A. Krkošová informovala o šľachtení, ktoré má základy v Nemecku v dvoch šľachtiteľských domoch Norddeutsche Pflanzenzucht Hans-Georg Lembke KG  v skratke NPZ a Deutsche Saatveredelung AG v skratke DSV. V oboch spoločnostiach, ktoré v tomto roku oslavujú 50. výročie od svojho založenia, sa venujú šľachteniu repky olejnej technológiami MSL a OGURA. Rovnako pozornosť upriamila na šľachtiteľskú značku SAATEN UNION, z ktorej pochádza viacero úspešných odrôd hustosiatych obilnín, ktoré sa presadili naprieč Európou ako aj u nás.

Za spoločnosť TIMAC AGRO Slovakia vystúpil jej zástupca Ing. Richard Cihovič s informáciami o výžive a hnojení v pokuse s hnojivami spoločnosti. Použité bolo hnojivo Eurofertil Top 49 NPS, prioritne určené pre olejniny a špeciálne navrhnuté pre potreby klíčiacich a vzchádzajúcich rastlín a pre celkové zapojenie porastu. Hlavným prvkom je fosfor, v hnojive chránený patentovanou technológiou TOP PHOS, uľahčujúcou príjem fosforu rastlinou. Druhou patentovanou technológiou je PHYSIO+, pozostávajúcou z vysoko-reaktívneho morského vápenca - je reaktívnejší ako klasické vápence, ktorý zlepšuje mobilitu živín. Súčasťou technológie sú výťažky z morských rias, ktoré aktivujú metabolizmus rastlín stimuláciou rastu koreňovej sústavy. Hnojivo obsahuje síru, čím zlepšuje efektivitu príjmu dusíka. Obsahuje tiež pre olejniny dôležitý bór. 

Agrotechnika v pokuse

O agrotechnike uplatnenej v pokuse informoval agronóm PD Neverice Ing. Roman Parák. Predplodinou pre repky v pokuse bol jačmeň ozimný. Po štandardnej príprave pôdy boli hybridy repky vysiate 6. septembra 2023. V rámci základného hnojenia aplikovali Eurofertil Top 49 NPS v dávke 300 kg na hektár. Následne uvedené dávky prípravkov v zátvorke sú vždy na hektár. Proti burinám boli skoro postemergentne použité prípravky Belcar (0,3 litra) a Galera Jeseň (0,1 litra) a proti skočkám Cythrin Max (0,05 kg). O dva týždne, 12. októbra 2023, bol aplikovaný morforegulátor Caryx s fungicídnym účinkom (0,8 litra) v kombinácii s hnojivom Matterhorn pre mimokoreňovú výživu (liter na hektár). Na jar 2024 v delenej dávke hnojivo DASA, celkom 300 kg na hektár. S krytonosmi si v marci poradili Carnadine (0,2 litra) a Rafan Max (0,05 litra). V rámci výživy bol aplikovaný bór (1,5 litra), DAM 390 v delenej dávke celkom 220 litrov na hektár. Ochrana proti škodcom bola zabezpečená s insekticídmi Magma (0,2 litra) a Apis 200 SE (0,2 litra). Proti bielej hnilobe bol aplikovaný Amistar Gold v litrovej dávke, Mospilan Mizu 120 SL (0,25 litra na hektár), proti škodcom insekticíd Markate 50 (0,1 litra na hektár) spolu so zmáčadlom Silwet Star a biostimulátorom Asahi (0,6 litra).

Prípravu pokusu s odrodami obilnín na jeseň zmarilo daždivé počasie.

Komplexná ponuka repiek

Predstavenia hybridov repky v pokuse sa zhostil Ing. Roman Spišák, produktový manažér spoločnosti RAPOOL Slovakia. V úvode upozornil, že každý jeden hybrid v portfóliu spoločnosti je štandardne vybavený rezistenciou proti žltačke okrúhlice TuYV, pričom najnovšie hybridy disponujú rezistenciou proti fómovej hnilobe.

Prehliadku otvoril najskorší hybrid v ponuke Batis. Na jeseň má veľmi dobrý počiatočný rast, podobne vývoj na jar je dynamický a rýchly. Batis s génom TuYV rezistencie, je vhodný do všetkých oblastí pestovania ako kombinácia k iným hybridom pre lepšie rozloženie žatevných prác. Veľmi dobré výsledky dosahuje v podhorských a horských oblastiach Slovenska. Navyše veľmi dobre toleruje sucho. Úspešne sa mu darí aj v širšom spone výsevu na vzdialenosť 45 centimetrov, pričom dosahuje veľmi dobré úrody, napr. v T-AGRO Čeľadice 4,95 tony z hektára. 

Top ponuka

"Absolútnou jednotkou v ponuke v posledných rokoch je Temptation, ktorý od roku 2018 štyrikrát po sebe zvíťazil v pokusoch SPZO v Českej republike," uviedol R. Spišák k výsledkom, ktoré nedosiahol žiaden iný hybrid.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down