23.08.2024 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové hybridy repky spoločnosti RAPOOL SLOVAKIA

Výsledkom najnovšieho šľachtenia spoločnosti RAPOOL je hybrid Janosh s odolnosťou voči všetkým významným hospodárskym chorobám, najmä rezistencie proti bielej hnilobe. Jeho významným benefitom je efektívnosť vo využívaní dusíka pre tvorbu úrody, plus má výnimočnú stabilitu v rôznorodých podmienkach prostredia, čo preukázal v pokusoch naprieč Slovenskom. 

V žatve 2023 bol umiestnený ako skúšobný hybrid repky na 21 lokalitách, z nich na 19-ich dosiahol úrodu cez sto percent na úrodový priemer. V rámci pokusov SPZO na Slovensku dosiahol na siedmych lokalitách ako jediný priemernú úrodu 5,01 tony z hektára. Podľa R. Spišáka má všetky predpoklady presadiť sa na trhu a rozhodne ho odporúča vyskúšať.

Novinka Manhattan dokáže s hlbokým koreňom lepšie hospodáriť s dostupnou vodou a živinami, čo prenáša či už do úrody, alebo v neposlednom rade aj do nadštandardného zdravotného stavu, čím sa radí medzi ekonomicky prínosné hybridy repky. Výborné výsledky dosiahol v odrodových pokusoch spoločnosti CHEMOS s.r.o. v Huli (okres Nové Zámky) a ako ich víťaz sa stal kontrolnou odrodou pre lokality Hul, Prašice, Liptov a Úpor. Je to hybrid, ktorý veľmi dobre zvláda zhoršené podmienky prostredia, ako je sucho, horšia kvalita pôdy, výkyvy v priebehu počasia. V Maďarsku patrí medzi najpestovanejšie hybridy repky, pričom v štátnych odrodových skúškach NEBÍB v rokoch 2020 – 2022 získal prvenstvo s úrodou semien 112 percent za tri roky na priemer pokusov. 

S výbornými kompenzačnými vlastnosťami

Silnou vlastnosťou hybridu Tempo, je veľmi dobrá kompenzačná schopnosť vytvárať dostatočné množstvo vetiev ako záruka pre nadpriemernú úrodu semena aj v prípade poškodenia zverou, uviedol R. Spišák. Konkrétne v T- AGRE Čeľadice dosiahol v roku 2023 cez 5,05 ton z hektára. Podobne v poloprevádzkových pokusoch Českej zemědělskej univerzity Praha sa spomedzi 30 hybridov s úrodou 4,69 tony z hektára umiestnil na prvom mieste. Vyznačuje sa rýchlym štartom na jeseň, je mohutnejšieho vzrastu s vetvením odspodu. Z jeho ďalších predností vyzdvihol odolnosť proti poliehaniu a toleranciu k suchu.

Hybridy repky sú v ponuke s dodatkovým morením Lumiposou, Integral Pro, alebo Buteo Start v kombinácii s biostimulantom s obsahom mikroprvkov  pre posilnenie rastu koreňov v prvej fáze rastu repky. 

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down