Rozsiahla ponuka obilnín, repky s novinkami

Spoločnosť RAPOOL Slovakia patrí dlhodobo medzi popredných dodávateľov rozmanitého sortimentu osív slovenským poľnohospodárom. Na 13. ročníku Celoslovenských dní poľa v Dvoroch nad Žitavou predstavila odrody ozimných a jarných hustosiatych obilnín, repky, hrachu a bôbu.

CDP 2024

Spoločnosť RAPOOL Slovakia aj v tomto roku na celoslovenskom stretnutí poľnohospodárov v Dvoroch nad Žitavou predstavila komplexnú ponuku odrôd najdôležitejších poľných plodín. Pokusu dominovali odrody ozimných hustosiatych obilnín, najmä pšenice.

Budúcnosť v ponuke repiek

Predstavenia hybridov repky v pokuse sa zhostil Ing. Roman Spišák, produktový manažér spoločnosti RAPOOL Slovakia, ktorá na trhu zastupuje dva šľachtiteľské domy: Norddeutsche Pflanzenzucht Hans-Georg Lembke KG a Deutsche Saatveredelung AG. V oboch spoločnostiach sa venujú šľachteniu repky olejnej technológiami MSL a OGU INRA. Ich najnovším výsledkom sú dve novinky: Janosh a Manhattan. Podľa R. Spišáka sa uvedené novinky ukázali byť správnou voľbou, keďže Janosh s priemernou úrodou tesne cez 5 ton z hektára vyhral pokusy SPZO na západnom Slovensku, čo svedčí o jeho stabilite a to nielen v suchej, ale aj v chladnej oblasti. Disponuje tiež dobrým zdravotným stavom, najmä veľmi dobrou odolnosťou proti bielej hnilobe a verticíliovému vädnutiu, čo potvrdil prvým miestom v štátnych odrodových skúškach v Poľsku. Má zvýšenú odolnosť proti poliehaniu. Jeho významným benefitom je efektívnosť vo využívaní dusíka pre tvorbu úrody. V prípade Manhattanu upozornil na komplexnú výbavu hybridu s geneticky podmienenými rezistenciami proti významným chorobám repky, čo podľa R. Spišáka dokazuje akým smerom sa bude v budúcnosti uberať šľachtenie tejto významnej olejniny. Manhattan dosiahol výborné výsledky v odrodových pokusoch spoločnosti Chemos v Huli a ako ich víťaz sa stal kontrolnou odrodou pre lokality Hul, Prašice, Liptov a Úpor. Je šľachtený do suchších podmienok pestovania, poradí si aj na pôdach s horšou kvalitou, keďže vďaka hlbšiemu zakoreňovaniu lepšie využíva dostupnú vodu a živiny. V štátnych odrodových skúškach maďarského NEBÍB (2020 – 2022) získal prvenstvo s úrodou 112 percent za tri roky na priemer pokusov

Zo stálic ponuky boli v pokuse zaradené viaceré hybridy. Z nich Batis je vhodný pre pestovateľov požadujúcich skoršie repky a teda aj zber. Naproti tomu Duplo je najneskorší hybrid v ponuke, odporúčaný najmä do oblastí s prísuškami. Oba hybridy sa presadili úrodnosťou, dosahovaním stabilne nadpriemerného obsahu oleja, najvyššieho spomedzi repiek v ponuke.

Top hybridom spoločnosti je posledných rokoch Temptation so ziskom množstva prvenstiev v interných a nadnárodných pokusoch, ako aj v praxi naprieč Európou. „Napriek vynikajúcim výsledkom ho v budúcnosti pravdepodobne nahradí novinka Janosh,“ dodal R. Spišák, pričom upozornil, že oba hybridy majú množstvo rovnakých vlastností, t. j. sú zdravé, veľmi efektívne vo využívaní dusíka, úrodné, pričom ich najväčšou výhodou je stabilita v rôznorodých podmienkach prostredia. 

Ďalší, rokmi preverený hybrid Tempo je mimoriadne úrodný v kombinácii s veľmi dobrým zdravotným stavom. V roku2023 v  poloprevádzkových pokusoch Českej zemědělskej univerzity Praha v sa spomedzi 24 hybridov sa umiestnil na prvom mieste. 

Najväčšia ponuka hybridných obilnín

Spoločnosť RAPOOL Slovakia ako jediná na slovenskom trhu ponúka širokú škálu hybridných obilnín vrátane pšenice, ktorej ponuku doplnili významné novinky. Z nich v minulom roku uvedená prvá ostinatá hybridná pšenica SU Hycardi, ktorú v tejto sezóne doplnil nový bezostinatý hybrid SU Hytoni zo štvrtej generácie hybridných pšeníc.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down