Ponuka, ktorej dominuje úroda, stabilita a kvalita

Napriek tomu, že od Celoslovenských dní poľa, ktorých 13. ročník sa v tomto roku uskutočnil v Dvoroch nad Žitavou, uplynuli dva mesiace, prinášame v poslednej časti informácie o jednej z najvýznamnejších osivárskych spoločností pôsobiacich na slovenskom trhu. Tou je RWA SLOVAKIA, ktorá v tomto roku na CDP tradične predstavila osvedčené, hlavne však nové odrody pšenice a ostatných druhov hustosiatych obilnín od renomovaných európskych šľachtiteľských spoločností. Súčasťou odrodového pokusu boli aj minoritne pestované, resp. doplnkové plodiny, napr. odrody hrachu, bôbu, šošovice, ľanu olejného, ovsa ozimného a ďalších.

CDP 2024

„Tak ako každoročne, aj tu na Celoslovenských dňoch poľa v Dvoroch nad Žitavou spoločnosť RWA SLOVAKIA, okrem sortimentu obilnín predstavila aj minoritne pestované, resp. doplnkové plodiny, napríklad odrody hrachu ozimného, bôbu ozimného, prosa, šošovice, taktiež tekvice olejnej, v ktorej spoločnosť RWA dominuje na celoeurópskom trhu. Súčasťou pokusu je tiež nový sortiment odrôd sóje," uviedla Ing. Jana Garaiová k tradične rozsiahlej expozícii spoločnosti RWA SLOVAKIA. 

Pšenice v prevahe

Odrodovému pokusu spoločnosti dominovali odrody pšenice ozimnej, ktoré sa svojimi vlastnosťami, úrodnosťou a kvalitou presadili nielen na Slovensku. Stálicami sortimentu sú pestovateľom dobré známe odrody Beatus, Julie, Bernstein a Energo, ktorá je pre spoľahlivosť v poskytovaní úrod a zároveň kvality už 12-ty rok v ponuke.

Z minuloročných noviniek v pokuse zaujala skorá odroda Axaro zo šľachtenia Saatzucht Donau, ktorá je kombináciou suchovzdornosti, stres-tolerancie a výbornej kvality. Nová odroda Ekonom zo šľachtenia Saatzucht Edelhof, sa stala v roku 2023 v skúškach AGES-u najúrodnejšou elitnou odrodou pšenice ozimnej v Rakúsku. Plusy odrody Ekonom sú vo výbornej odolnosti k poliehaniu, má veľmi dobrý zdravotný stav, je prispôsobivá a efektívne využíva dusík na tvorbu úrody. Podľa J. Garaiovej sú to zásadné predpoklady stať sa top odrodou v nasledujúcich rokoch na trhu. 

K najúrodnejším odrodám v "áčkovom" sortimente patrí odroda Asory, ktorej sa darí vo všetkých oblastiach pestovania, čo dokazuje jej prispôsobivosť k podmienkam prostredia. J. Garaiová odporúča ošetrenie zamerané na spevnenie prvého kolienka, zvlášť ak sú predpoklady, vzhľadom na intenzitu pestovania, pre dosiahnutie vysokej úrody zrna.

V prípade sortimentu odrôd presievkovej pšenice J. Garaiová upozornila na úrodnosť, kvalitu a flexibilnosť v pestovaní: „Presvedčili sme sa o tom v tomto roku na jar, kedy sme vyviezli viac ako tisíc ton osiva do Nemecka a krajín Beneluxu. Záujem bol o odrody KWS Expectum, Lennox, a Eddu.“ Zároveň dodala, že odrody presievkovej pšenice v podmienkach ovplyvnených klimatickou zmenou s nepredvídateľným priebehom počasia, predstavujú pre pestovateľov väčšiu istotu v zakladaní porastov i dosahovaní úrod, keďže je možné ich vysievať od októbra až do marca. 

V sortimente kŕmnych odrôd zaradila RWA na Slovensku do sortimentu veľkú koncernovú odrodu Obiwan, flexibilnú, nízku, veľmi skorú osinatku s dobrým zdravotným stavom a nadštandardnými úrodami vo všetkých regiónoch pestovania pšenice.

Výnimočná novinka v jačmeni ozimnom

Ponuku jačmeňa ozimného na kŕmne účely doplnila nová dvojradová odroda Ernesta zo šľachtenia Saatzucht Edelhof. Ako uviedla zástupkyňa spoločnosti výhodou dvojradových odrôd oproti tradične pestovaným šesťradovým, je zväčša vyššia kvalita zrna a aj lepšia reakcia odrody pri pestovaní v prísuškových oblastiach. Podľa skúseností pestovateľov z Rakúska a Českej republiky odrodu Ernesta charakterizuje najmä vynikajúca odolnosť proti poliehaniu a veľmi vysoký podiel predného zrna.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down