17.09.2024 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rubin 10 sa stáva multifunkčným náradím

Výzvy na zníženie používania prípravkov na ochranu plodín v poľnohospodárstve sú čoraz hlasnejšie. V dôsledku toho sa zvyšuje význam obrábania pôdy a strniska ako vhodnej možnosti mechanickej regulácie burín. S kompaktnými tanierovými podmietačmi Rubin 10 ponúka spoločnosť LEMKEN výhodné náradie, ktoré zodpovedá individuálnym požiadavkám a potrebám poľnohospodárov pri každom použití. Rubin 10 zabezpečuje intenzívne premiešavanie pôdy a podporu klíčenia výmrvu aj pri malej pracovnej hĺbke a v náročných podmienkach.

Už základná verzia podmietača LEMKEN Rubin 10 MR v nesenej verzii je vhodná pre širokú škálu aplikácií. Tento stroj je k dispozícii v pevnej verzii s pracovným záberom až 4 m. Vyššie uvedený rad strojov aj naďalej obsahuje osvedčené vybavenie a technológie. 

Osvedčená technológia a viac 

V prípade poloneseného stroja Rubin 10 TF, ktorý je k dispozícii s pracovným záberom od 4 do 7 metrov, zavádza nemecký výrobca niekoľko inovatívnych funkcií. Vzdialenosť medzi jednotlivými pracovnými sekciami s taniermi sa zväčšila o 150 mm na 1 350 mm, aby sa zabezpečilo, že organická hmota sa usadí ďalej za prvým radom tanierov, čím sa zlepší rezací a miešací účinok druhého radu tanierov. Tým sa ďalej znižuje riziko upchatia aj pri veľkom množstve organickej hmoty a zabezpečuje sa ešte lepší pracovný výsledok.

Pre polonesený kompaktný diskový podmietač Rubin 10 TF sa okrem známej sekcie s bránami na slamu zaviedli ďalšie dve možnosti výbavy - vyrovnávacia sekcia prstov a predný rezací valec. 

V regiónoch, kde sa slama ponecháva na poli ako organická hmota, sa osvedčené samoregulačné brány skutočne uplatnia. Nerovnomerne rozložená slama z drviča kombajnu alebo kopy slamy, ktoré zostávajú po jej lisovaní, sú bežným javom na mnohých poliach. Tieto sú bránami zachytávané a kontrolovaným spôsobom uvoľňované do tanierovej sekcie, čo výrazne zlepšuje účinok zberu a zabezpečuje rovnomernejšie zapracovanie slamy po celom poli.

Osvedčená urovnávacia sekcia prstov zo série kompaktných diskových podmietačov LEMKEN Heliodor sa používa na podmietači Rubin 10 TF, keď sa kompaktný diskový podmietač využíva na predsejbovú prípravu pôdy. Veľké hrudy sa zatlačia do pôdy, kde ich tanierová sekcia môže lepšie rozrezať a premiešať. Pre zmenu intenzity obrábania je možné použiť aj hroty v ťahovej alebo záberovej polohe.

S rezacím valcom ponúka LEMKEN novú možnosť pre prednú sekciu stroja, ktorá je obzvlášť užitočná pri pestovaní repky alebo slnečnice a pomáha aj v boji proti vijačke kukuričnej. Šesť nožov rozreže a rozdrví organickú hmotu predtým, ako ju prevezme tanierová časť. Špirálovitý tvar rezacieho valca zabezpečuje hladký chod, zatiaľ čo otvorená konštrukcia zabraňuje upchávaniu.

Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.


Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down