19.09.2024 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Špecifiká dozrievania a zberu sóje (I.)

Keď sa ukladanie asimilátov do semien končí, sója dosahuje fázu fyziologickej zrelosti a semeno obsahuje zhruba 60 percent vlhkosti. Ak je počasie v tomto období pomerne teplé a suché, obsah vlhkosti klesne na zberovú vlhkosť 14 percent zhruba za dva týždne. Tento náhly pokles vlhkosti niekedy spôsobuje, že struky sa na rastline sóje stávajú príliš suchými a pred, alebo počas kombajnového zberu môže dôjsť k stratám vypadávaním semien z pukajúcich strukov.

Dozrievanie sóje pri teplote 14 až 16 °C za normálnych okolností prebieha 10 až 15 dní. Pri teplote 19–20 °C sa dozrievanie skracuje na 6 až 8 dní, naopak pri teplote 10–11 °C semeno žltne veľmi pomaly a pri 8–9 °C sa dozrievanie veľmi oneskoruje. Pri teplotách 6–7 °C semená vysychajú len vplyvom vetra a slnka. Biologické minimum pre fázu dozrievania sóje je 8–9 °C.

Vlastnosti sóje a zber

Popri náchylnosti sóje k pukaniu strukov a k rýchlemu poškodeniu semien, sója sa vyznačuje celým radom ďalších osobitých vlastností rastlín aj semien, vďaka ktorým vyžaduje veľmi citlivý prístup k zberu porastu. Ide o:

  • postupné kvitnutie a zrenie strukov na rastlinách (nevyrovnaná zrelosť semien);
  • nerovnomerné dozrievanie porastov;
  • nevyrovnané dozrievanie jednotlivých rastlín v poraste (reakcia rastlín na pôdne podmienky, hustotu porastu, prípadnú zaburinenosť, či výskyt iných redukujúcich faktorov);
  • nízke nasadenie strukov na stonke;
  • ľahké mechanické poškodzovanie semien pri zbere (v závislosti od ich veľkosti, tvaru a vlhkosti);
  • poľahnutie (náchylnosť odrody, či reakcia na prehnojenie dusíkom a oneskorenú závlahu, prípadne dôsledok nepriaznivého počasia);
  • vysokú zaburinenosť porastov;
  • prípadnú vysokú vlhkosť stonky a podobne.

V prípade ideálneho dozrievania porastu sóje sa v priebehu augusta mení farba listov zo zelenej na žltozelenú a listy začnú postupne opadávať. Následkom odlistenia sa porast rýchlo presvetľuje, dôsledkom čoho s prispením slnečného a teplého počasia v auguste a septembri, sója rýchlo dozrieva. K zmienenému opadu listov, pred nástupom zrelosti, dochádza pri väčšine pestovaných odrôd. Počas dozrievania sa semená v strukoch na vrchole stoniek plne vyvinú a nadobúdajú sfarbenie typické pre odrodu, šev strukov sa na buchnutie otvára prasknutím, vlhkosť semena je 16–18 percent. Semeno sóje sa s najnižšími stratami zberá práve pri uvedenej vlhkosti a takáto vlhkosť je aj potrebná pri zbere odrôd náchylnejších na pukanie strukov. Pri zbere prezretej sóji (vlhkosť pod 12 percent), ako aj nedozretej sóji (vlhkosť nad 20 percent) sa výrazne poškodzujú semená.

Desikácia

Porast sóje je v prípade potreby možné pripraviť na zber predzberovou desikáciou, resp. reguláciou dozrievania. Desikácia porastu nie je nevyhnutným opatrením, uplatňuje sa v prípade potreby pre urýchlenie dozrievania porastu a zaschnutie burín, pričom sa používajú rôzne desikanty. Urýchlenie straty listov sóje sa vykonáva, keď väčšina listov sóje už odpadla, spodné a stredné struky sú zrelé a semená v horných strukoch sú už vyvinuté. Je však potrebné dodržanie termínu desikácie, dôležitá je tiež správna voľba desikantu a jeho dávkovanie, ako aj času medzi desikáciou a samotným zberom.

Zberové straty

Zberové straty sa pohybujú od 5–6 percent pri veľmi kvalitnom zbere, až po 20 a viac percent pri nevhodných podmienkach. Ku kvalitatívnej stránke zberu patrí stupeň poškodenia semien, pričom na rozsah zberových strát a poškodenia semien výrazne vplýva: zvolená technológia zberu a použitá zberová technika, resp. jej stav a nastavenie, zberová zrelosť porastu a vyrovnanosť v zrelosti rastlín, dĺžka obdobia zberu, odroda a v neposlednom rade poveternostné podmienky.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down