Eurotier: ocenenia za inovácie I.

Veľtrh EuroTier 2024, ktorého ústrednou témou budú inovácie v chove zvierat, sa uskutoční od 12. do 15. Novembra 2024 v nemeckom Hannoveri. Na veľtrhu bude prezentovať svoje najnovšie produkty viac ako 2 100 vystavovateľov z 52 krajín.
Nemecká poľnohospodárska spoločnosť (DLG) vyhlásila počas svojej tlačovej konferencie víťazov súťaže ceny za inovácie EuroTier 2024. Hlavné ocenenie za inovácie v odvetví živočíšnej výroby sa udeľuje produktom s funkciami, ktoré majú významne zmeniť, umožniť nové procesy alebo významne zlepšiť existujúce procesy. Do súťaže sa mohli prihlásiť všetky vystavujúce spoločnosti na veľtrhu EuroTier. Tento rok bolo prihlásených 255 produktov a po vyhodnotení 214 z nich splnilo kritériá na zaradenie do súťaže na zoznam inovácií EuroTier. Komisia pre inovácie DLG udelila 4 zlaté a 21 strieborných medailí. V nasledujúcom príspevku sa v krátkosti pozrieme na produkty ocenené zlatou medailou.

„Cena za inovácie EuroTier“ v zlatom lesku sa udeľuje produktu s novým konceptom, ktorý ponúka funkciu, ktorá sa výrazne zmení a umožňuje buď nový proces, alebo významné zlepšenie existujúceho procesu. Kritériá hodnotenia pre udelenie zlatej medaily sú nasledovné:

- Význam pre prax,

- Welfér zvierat,

- Výhody pre riadenie farmy a prácu,

- Zlepšenie životného prostredia a dodávok energie,

- Vplyv na pracovné zaťaženie a bezpečnosť práce.

Strieborná medaila „Cena za inovácie EuroTier“ sa udeľuje inovácii, v ktorej sa využíva existujúci produkt, ktorý bol ďalej vyvinutý takým spôsobom, že došlo k výraznému zlepšeniu funkcie a procesu. Výrobok však úplne nespĺňa kritériá na udelenie zlatej medaily za inovácie. Kľúčové kritériá hodnotenia pre striebornú medailu sú:

- Hospodársky význam v praxi,

- Výhody v oblasti pracovného výkonu a kvality práce

- Zlepšenie funkčnej bezpečnosti,

- Pozitívny vplyv na welfér zvierat,

- Vplyv na životné prostredie a spotrebu energie.

Zlaté medaily:

Výrobca: Agri Advanced Technologies GmbH
Hala 17, stánok B20
Produkt: Vaccybot

Sliepky sa očkujú viacerými vakcínami pomocou ihiel a až následne sa zaradia do chovu nosníc na produkciu vajec, t. j. vakcinácia sa vykonáva pomocou intramuskulárnej injekcie pomocou podkožných ihiel. Doteraz sa vakcinácia vykonávala ručne, čo mohlo byť spojené so stresom a bolesťou zvierat, ako aj s určitým rizikom prenosu patogénov alebo zlomením ihly do zvieraťa, ktorá následne ostáva v mäse.

Spoločnosť Agri Advanced Technologies teraz vyvinula prvý plne automatizovaný postup na očkovanie hydiny. Ide o novú technológiu, ktorá má potenciál priniesť revolúciu vo vakcinácii hydiny z hľadiska presnosti a úspešnosti vakcinácie. Vaccybot umožňuje súčasné vstrekovanie až šiestich rôznych vakcín s doteraz bezkonkurenčnou presnosťou a rýchlosťou. Inovatívna technológia, ktorá využíva 3D stereoskopickú NIR kameru a farebnú kameru s reálnym obrazom v kombinácii s inteligentnými algoritmami, meria prechádzajúce zvieratá, ktoré boli ručne zavesené do triediaceho zariadenia a vypočíta presný cieľ pre vakcináciu v priebehu niekoľkých milisekúnd. Dynamické riadenie 2D robotického ramena umožňuje presné podávanie vakcín s presnosťou na 1 cm². To vedie nielen k výraznému zlepšeniu kvality očkovania, ale predovšetkým k výraznému zníženiu stresu zvierat. Systém navyše zlepšuje riadenie farmy a pracovnej sily tým, že znižuje počet pracovných krokov a zabezpečuje konzistentnú kvalitu vakcinácie, čo môže pomôcť zlepšiť zdravie zvierat.

Keby sme to mali zhrnúť, automatická vakcinácia pomocou stroja Vaccybot takmer úplne presné spĺňa kritériá pre udelenie zlatej medaily a predstavuje významný pokrok v oblasti moderného chovu hydiny.

Výrobca: Cow-Welfare A/S

Hala 12, stánok B49

Produkt: Cow-Welfare Flex Air Stall

Pri zvyšujúcich sa teplotách okolia okolo 24 °C alebo vyšších a vlhkosti vzduchu okolo 70 % vysokoprodukčné dojnice čoraz častejšie trpia tepelným stresom. Aby sa tomu predišlo, zvieratá

výrazne menia svoje správanie a pokúšajú sa znížiť svoju telesnú teplotu uvoľňovaním väčšieho množstva tepla.

Najúčinnejší spôsob, ako zvieratám v tomto smere pomôcť s ohľadom na klímu je ochladzovanie prostredníctvom prívodu čerstvého vzduchu. Okrem zabezpečenia voľného vetrania odstránením vonkajších stien sa zvyčajne inštalujú ventilátory alebo vetracie hadice na dopravu čerstvého vonkajšieho vzduchu do priestoru maštale.

Systém Flex Air Stall od spoločnosti Cow-Welfare teraz umožňuje privádzať čerstvý vzduch priamo do priestoru ležoviska kráv. Čerstvý vonkajší vzduch sa nasáva do maštale prostredníctvom hadicového ventilačného systému a pod tlakom sa presúva do boxov. Čerstvý vzduch sa potom vháňa priamo do priestoru ležoviska pod uhlom 45 stupňov z piatich otvorov vyvŕtaných v hornej lište boxu. Týmto spôsobom sa ležovisko stáva pohodlným a dobre vetraným miestom v ustajnení, v ktorom sa kravy radi zdržiavajú. Systém Flex Air Stall sľubuje účinné chladenie a prísun čerstvého vzduchu pre ležiace kravy, a preto pomáha predchádzať tepelnému stresu. 

Výrobca: Förster-Technik GmbH

Hala 13, stánok D35

Produkt: CalfGPT

Každodenná práca a starostlivosť o teľatá na farme si vyžaduje množstvo času a pozornosti. Je to obzvlášť dôležité, pretože teľatá sú budúce dojnice a táto fáza ich života je rozhodujúca pre následnú produkciu mlieka. Senzory a automatické kŕmidlá zaznamenávajú veľké množstvo údajov a informácií o teľatách, ktoré pomáhajú poľnohospodárom monitorovať ich správanie a zdravotný stav. Často sa však tieto údaje musia prácne vyhľadávať a zadávať do terminálov, prípadne do počítača v kancelárii zootechnika.

Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down