Trioliet chystá na EuroTier viacero noviniek

Počas tlačovej konferencie k veľtrhu EuroTier, ktorú usporiadala nemecká poľnohospodárska spoločnosť DLG sme mali možnosť vyspovedať zástupcov jednotlivých vystavovateľov o ich pripravovaných novinkách. Prvým, na ktorého sa pozrieme v našom týždenníku, je holandský výrobca techniky pre živočíšnu výrobu, Trioliet, ktorý na veľtrhu predstaví kŕmneho robota či samonakladací miešací kŕmny voz. Jednu novinku si však výrobca necháva ako eso v rukáve a tak sa jeho stánok určite oplatí navštíviť.

Čoraz viac chovateľov mliekového dobytka chce kŕmiť svoje hospodárske zvieratá kvalitnejšie a častejšie. Výskum a rozsiahle praktické skúsenosti teraz ukazujú, že časté kŕmenie vedie k vyššej účinnosti krmiva a okrem toho podporuje aj zdravie, pohodu a dĺžku života hovädzieho dobytka.

Čoraz obmedzenejšia dostupnosť vhodného a kvalifikovaného personálu v poľnohospodárskom sektore je ďalšou kľúčovou hnacou silou v automatizácii procesu kŕmenia u jednotlivých chovateľov. Automatický systém kŕmenia Triomatic poskytuje svojim používateľom veľkú flexibilitu a zvyčajne vedie k úspore práce až 80 % v procese kŕmenia.

Okrem výhod v oblasti krmív a pracovnej sily je dôležitým faktorom pre investície do automatizovaného, ​​a teda elektrifikovaného kŕmenia aj energetická efektívnosť fariem. Čoraz viac podnikov je sebestačných a schopnosť hospodárne a efektívne premieňať túto energiu na mieste je hlavným stimulom ku zmene pre mnohých chovateľov mliekového dobytka. Systém kŕmenia Triomatic od spoločnosti Trioliet umožňuje tieto výhody už takmer 20 rokov. 

Zdvojnásobenie kapacity

Doteraz produktový rad Triomatic zahŕňal kŕmne roboty s kapacitou 3 m³. Keďže záujem o automatizáciu pre väčšie farmy na chov dobytka rastie, Trioliet teraz predstavuje kŕmneho robota WP 2 600. Kŕmny robot WP 2 600 má objem 6 m³ a nosnosť približne 2 000 kg. Vďaka tomu je robot obzvlášť vhodný pre farmy s veľkosťou od 600 do 800 dobytčích jednotiek. 

Prirodzene, s Trioliet Batch&Traffic manažérom je možné rozšíriť kapacitu systému na maximálne 4 roboty, čím sa automatické kŕmenie sprístupní pre farmy s približne 1 200 až 2 500 dobytčími jednotkami.

Okrem veľkých fariem je WP 2 600 veľmi vítaným doplnkom aj pre farmy so suchými, objemnými krmivami, ako sú mliečne farmy kŕmené senom vo Francúzsku alebo Švajčiarsku. Priestranná miešacia vaňa umožňuje dobré spracovanie, miešanie a dávkovanie suchých zložiek krmiva. Ide o jedinečnú funkciu na trhu pre automatické kŕmenie. 

Miešacia vaňa Triomatic WP 2 600 je vybavená dvoma vertikálnymi závitovkami vyrobenými z nehrdzavejúcej ocele odolnej voči opotrebovaniu. S dvoma závitovkami sa krmivo premieša lepšie ako s jednou závitovkou. Dokonca aj malé množstvá sú homogénne zmiešané vďaka systému, ktorý firma Trioliet nazýva Dual Flow. To znemožňuje zvieratám selektovať len to najchutnejšie krmivo a sú tak nútené skonzumovať celú kŕmnu dávku. Pomocou protinožov v miešacej vani a nožov na každej závitovke je krmivo tiež dobre nasekané.

Triomatic WP pracuje energeticky efektívne, pretože pri vykladaní krmiva je aktivovaná iba závitovka, ktorá je najbližšie k výpustným dvierkam. Druhý závitovkový dopravník sa zapne až vtedy, keď množstvo krmiva klesne pod určitú úroveň. Takéto riešenie šetrí energiu a zvyšuje kapacitu robota. Vakladanie je vykonávané cez priečny dopravníkový pás.

Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down