21.10.2024 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pokúsia sa o symbiózu moderny s tradíciou

Na výjazdovom zasadnutí vlády SR v Modre podpísal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč s kľúčovými partnermi memorandum, ktoré sa týka spolupráce v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania vinohradníkov, vinárov a ovocinárov.

MODRA. Finálnym cieľom tohto kroku je podpora rozvoja vinohradníctva, vinárstva a ovocinárstva na Slovensku  ako aj podpora udržateľného rozvoja týchto odvetví  s dôrazom na moderné technológie, na ochranu tradícií a najmä s dôrazom na kvalitu slovenských produktov.

Memorandum je zamerané na integráciu modernej vedy, technológií a výskumu do tradičného vinohradníctva a vinárstva. Cieľom unikátneho prepojenia je zlepšiť kvalitu slovenských vín a posilniť ich postavenie na zahraničných trhoch. To zahŕňa podporu genetických zdrojov, modernizáciu pestovateľských technológií a rozvoj vzdelávacích programov na univerzitách a v odborných školách v rámci vybudovania kampusu, ktorý prepojí stredné odborné, univerzitné a celoživotné vzdelávanie.

Ojedinelý projekt

Podpis memoranda má vyústiť do vybudovania vinársko-ovocinárskeho kampusu v Modre, ktorý bude na jednom mieste prepájať stredné odborné a univerzitné vzdelávanie a celoživotné vzdelávanie s praxou, vedou a s výskumom.

Minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč pri tejto príležitosti uviedol, že slovenskí vinári nám robia vo svete dobré meno, získavajú významné ocenenia aj na medzinárodnej úrovni a slovenské vína patria k svetovej špičke.

„Na dopestovanie prvotriedneho hrozna máme unikátne pôdne a aj klimatické podmienky, ale kľúčová je práca vinárov a vinohradníkov v odvetví, ktoré patrí k nášmu kultúrnemu dedičstvu a ktoré si jednoznačne zaslúži našu podporu,“ povedal Richard Takáč.

Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba to považuje za jedinečný projekt, ktorý sa môže inšpirovať príkladmi z Rakúska a z Francúzska.

„Verím, že vychováme silnú generáciu ľudí, ktorí budú rozumieť nielen aktivitám pestovania, ale aj spracovania hrozna, a zostanú verní tomuto odboru," uviedol Tomáš Taraba po podpise memoranda.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down