21.10.2024 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Piliarky a siatice na porastoch repky

Suchá a teplá jeseň, posledné zrážky, prevlhčenie pôdy a ranné rosy sú priaznivé pre zvýšenú aktivitu húseníc na repke. Najviac škodia piliarky a siatice. Situácia na niektorých lokalitách západného Slovenska je kritická a hrozia holožery porastov repky. Je to z časti pre zanedbané sledovanie porastov, pretože larvy piliarok sú zo začiatku nenápadné, bledé, žerú v listoch a teraz keď sú v poslednom instare, jasne viditeľné, čierne, je zákrok proti nim ťažký, lebo prípravky už nezaberajú. Ich škodlivosť je každoročná, preto sme ich signalizovali už v auguste po sejbe repky. Zopakujeme dôležité informácie o tomto škodcovi.

signalizačná správa

Piliarka repková - Athalia rosae 
Patrí medzi blanokrídly hmyz, je to vlastne mucha. Hostiteľmi sú ozimná aj jarná repka, horčica, kapustovitá zelenina (pekinská kapusta, reďkev, kvaka) a ďalšie kapustovité rastliny. Imaga sú 7–8 milimetrov dlhé osičky, červenkasto žlté s čiernou hlavou a čiernou kresbou na hrudi. Krídla sklovito priesvitné s čiernym predným okrajom predných krídiel. Mladé húsenice sú sivasté až sivozelené, neskôr zamatovo čierne, na bokoch sú viditeľné sivo-žltasté prúžky, húsenice sú dlhé až 18 milimetrov. Majú tri páry nožičiek a sedem párov panôžok. Húsenice je možné zameniť za mladé húsenice siatíc. Húsenice piliarok sú typické tým že majú panôžky.
Húsenice najprv vyžierajú v listoch chodbičky, potom vyliezajú von a živia sa pletivami rastlín. Spôsobujú hrubý žer až holožer na nadzemných častiach kapustovitých rastlín. Do čepele listov vyhrýzajú otvory. Poškodenie sa môže zameniť so žerom prvých vývojových stupňov húseníc siatic, alebo iných druhov motýľov (mora kapustová, m. kelová a pod.). Podobné poškodenie na listoch spôsobujú aj slimáky.
Piliarka repková má tri generácie v roku. Dospelci prvej generácie lietajú v máji, druhej generácie v júli a tretej generácie v auguste a septembri. Dospelci začínajú lietať pri teplotách nad 17 °C. Samičky kladú 200 až 300 vajíčok, ktoré zapúšťajú kladielkom jednotlivo do listov kapustovitých rastlín. Za teplého a slnečného počasia sa malé húsenice zdržujú na spodnej strane listov, staršie húsenice na hornej strane listov a na ich okrajoch. Za chladna a vlhka sa húsenice skrývajú v pôde. Vývoj je veľmi rýchly, húsenice sa kuklia v pôde a počas asi piatich týždňov vzniká ďalšia generácia, v mimoriadne teplom počasí môže dôjsť k vývoju aj štvrtej generácie. Vývoj škodcu závisí od teploty, vlhkosti a dĺžky svetelného dňa. Výskyt podporuje teplé a suché počasie počas leta a jesene. Húsenice pri teplotách nad 28°C hynú.
Priame metódy monitoringu 
Zisťuje sa počet húseníc na jednu rastlinu od vzídenia do konca októbra. Pri dotyku húsenica ihneď padá na zem a stočí sa do klbka. Najmä na tmavších typoch pôd je potom ťažko viditeľná.
Prahy škodlivosti: repka olejka: dve húsenice na rastlinu, kapustovitá zelenina: päť percent a viac napadnutých rastlín, horčica biela: jedna húsenica priemerne na jednu rastlinu. Z uvedeného vyplýva neustále a dôkladné sledovanie porastov.
Nechemické metódy ochrany rastlín
Ide o metódy regulácie škodlivých organizmov, pri ktorých sa nevyužívajú priemyselne vyrobené syntetické pesticídy. Do tejto skupiny možno zaradiť aj fyzikálne, alebo mechanické metódy ochrany, ktoré sa môžu prekrývať s preventívnymi opatreniami uvedenými vyššie. Väčšina nástrojov nechemickej ochrany je kompatibilná so systémami ekologického poľnohospodárstva alebo integrovanej produkcie (mimo GMO).

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down