Na odbornom seminári spoločnosti Limagrain, ktorý sa uskutočnil v polovici novembra 2024 vo Zvolene, bola v centre pozornosti sezóna 2024 z pohľadu analytických rozborov a pokusov v kukurici na siláž, hodnotenie hybridov kukurice, taktiež otázka rezania kukurice, ako aj zdravie kravy, ktoré sa odvíja od výživy. Tejto, veľmi obšírnej témy, sa zhostil MVDr. Tomáš Mitrík, PhD., zo spoločnosti FeedLab.
„Na základe výsledkov z našich pokusov za posledné štyri roky, bol rok 2024 štatisticky výrazne odlišný, ako predchádzajúce tri roky. Zaznamenali sme rýchly nárast sušiny kukurice,“ uviedol T. Mitrík k špecifikám uplynulej pestovateľskej sezóny, ktorá bola, čo sa týka teplôt a sucha, veľmi podobná roku 2018, avšak s iným rozložením a priebehom počasia počas roka. Konkrétnym príkladom je pokus v PD Devio Nové Sady, kde bol nárast prírastku sušiny tiež veľmi rýchly, pričom obsah sušiny s kalendárny dňom odberu vzoriek súviseli na 98 - 99 percent. V prvej dekáde augusta 2024 bol denný prírastok sušiny dvojnásobný v porovnaní s normálom, na úrovni +0,55 percenta. Rýchly nárast sušiny pokračoval aj v druhej dekáde augusta na úrovni +0,75 percenta sušiny za deň. „Ak pestovateľ nemá tieto skutočnosti pod kontrolou, môže sa ľahko stať, že mu kukurica na siláž prezreje,“ dodal T. Mitrík. Zberové okno (obsah sušiny 30 - 35 percent) v roku 2024 nastávalo medzi 225 až 245 kalendárnym dňom (15. august až 5. september), čo je najskôr v porovnaní s predchádzajúcimi desiatimi rokmi.
Škrob a NDV
„Dôležitou živinou je škrob, napriek tomu, že sezóna 2024 bola teplá, nie je najvyšší,“ skonštatoval T. Mitrík. Rastliny silážnej kukurice totiž skôr než dozreli, boli poznačené suchom, niektoré hybridy kvitli za sucha, či extrémnych teplôt, a neboli preto dostatočne opelené. Tieto faktory sa prejavili na obsahu škrobu, ktorý osciluje od 25 až do 30 percent v sušine. „Podobne, bachorová stráviteľnosť neutrálne detergentnej vlákniny (NDV, 30 hodinovej, meranej in-vitro), je v roku 2024 druhá najnižšia za posledné roky,“ uviedol T. Mitrík, podľa ktorého je za tým zhrubnutie bunkových stien dôsledkom vplyvu nedostatku vody a sucha.
„Na základe výsledkov 15-tisíc rozborov sme dospeli k tomu, že pre hodnotenie silážnej zrelosti kukurice, je z hľadiska určenia optimálneho termínu zberu nutné poznať živinové aj produkčné parametre pri dosiahnutí sušiny 25, 30 a 35 percent,“ odporúča T. Mitrík. V tejto súvislosti informoval o výsledkoch projektu Nucleus, v rámci ktorého bola spracovaná metodika pre zaradenie hybridov do tzv. SM skupín (silage maturity. Vychádza sa pritom zo vzťahu medzi kalendárnym dňom a živinovým zložením porastov. „Či vysejeme kukuricu v poslednom aprílovom týždni, alebo v polovici mája, tie zmeny v priebehu počasia, adaptácia hybridov na chlad, teplo, nedostatok vlahy a ďalšie faktory, vedú k tomu, že v našich podmienkach, v polovici júla až začiatkom augusta, bude medzi skorými a veľmi neskorými hybridmi rozdiel v obsahu sušiny iba 5 až 6 percent. Až následne sa tieto rozdiely medzi hybridmi v rovnakých podmienkach významne zväčšia,“ uviedol T. Mitrík. „Dnes dokážeme s takmer stopercentnou istotou zistiť, kedy, resp. v ktorom termíne hybrid dosiahne 25-, 30- a 35-percentný obsah sušiny a súčasne poznať a vyhodnotiť aj ostatné živinové a produkčné parametre, pričom na základe týchto informácií je možné vytvoriť „Certifikát silážnej zrelosti“, ktorý predstavuje „technický list“ hybridu v konkrétnych podmienkach,“ dodal k problematike. Príklad: hybrid silážnej kukurice zaradený do SM skupiny 220, dosiahol v poľných pokusoch obsah sušiny 30 percent 10. augusta, čo je veľmi praktická informácia pre pestovateľa. V „Certifikáte silážnej zrelosti“ je stanovené predzberové a zberové okno v dňoch, vďaka čomu pestovateľ vie, koľko času má od 25- do dosiahnutia 30-percentnej sušiny, od 30- do 35-percentnej sušiny, a aké sú prírastky sušiny v dňoch. „V závere certifikátu je to vyjadrené aj v energetickom produkčnom mliekovom potenciály, t. j. koľko mlieka z hektára v jednotlivých fázach pri sušine 25, 30, 35 percent môžeme dosiahnuť,“ dodal T. Mitrík.
Rezanie silážnej kukurice
„Zvýšenie stráviteľnosti vlákniny rezaním na kratšie časti nie je preukázané,“ uviedol T. Mitrík. Skonštatoval, že z technického hľadiska dĺžka rezanky, nastavená na rezačke, sa nerovná dĺžke narezaných častí, sú tam aj väčšie a menšie časti podľa uhla ako príde hmota cez podávacie valce k rezačke.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.