Hostiteľom tohtoročných dožinkových slávností, ktoré zorganizovala Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Levice, bol Mlyn Pohronský Ruskov, a. s. Pri tejto príležitosti históriu i súčasnosť tohto potravinárskeho podniku predstavil jeho generálny riaditeľ Peter Močko.
LEVICE. Konštatoval, že mlynárske remeslo má na Dolnom Pohroní dlhú tradíciu, a mlyn v Oroske, čo je historický názov obce Pohronský Ruskov, pravdepodobne existoval už v stredoveku.
Z historických prameňov vyplýva, že v roku 1763 bolo v južnej časti Tekovskej stolice 20 mlynov. Jedným z nich bol aj mlyn v Oroske.
„Vybudovanie umelého valcového mlyna v Pohronskom Ruskove úzko súvisel s podnikateľskými zámermi účastinnej spoločnosti Oroszkai Czukorgyár (Pohronský cukrovar), základy ktorej v roku 1893 položili tri kapitálové skupiny: česko-moravská Schoeller, maďarská Hatvany - Deutsch a rakúska Benies,“ povedal Peter Močko.
Mlyn je teda dcérou či synom pôvodného, dnes už nejestvujúceho cukrovaru.
Ďalšími míľnikmi v rozvoji mlyna bola veľká modernizácia v rokoch 1970 – 1973, po ktorej sa produkcia mletia v mlyne zvýšila na 250 ton denne.
Už predtým sa mlyn v rámci postupnej rekonštrukcie a modernizácie sústredil len na mletie potravinárskej pšenice.
Nuž a na základe transformácie štátneho podniku vznikla v prvej vlne kupónovej privatizácie dňa 1. 5. 1992 súčasná akciová spoločnosť Mlyn Pohronský Ruskov.
Odvtedy až do roku 2005 v mlyne postupne realizovali štyri etapy rekonštrukcie. Dá sa však povedať, že tým sa proces modernizácie ani zďaleka neskončil.
Napríklad v roku 2011 mlyn uviedol do prevádzky jedinečný optický čistiarenský stroj, ktorý funguje na princípe svetelnej spektrografie.
A práve v tomto končiacom sa roku prešiel mlyn najväčšou rekonštrukciou mlynskej a baliarenskej časti prevádzky.
„Po zvýšení kapacity denného mletia a vďaka modernejším a výkonnejším baliarenským strojom dokáže mlyn zákazníkom ponúknuť viac výrobkov s vyššou pridanou hodnotou,“ povedal Peter Močko.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)