Chlieb z druhého konca Európy

Obchodné reťazce ročne dovezú na Slovensko viac ako 5 500 kamiónov chleba a pečiva; najviac z Belgicka, Nemecka a z Poľska. Tieto kamióny, postavené za seba, by obsadili diaľnicu D1 od Bratislavy až po Nitru.

BRATISLAVA. V tlačovej správe o tom začiatkom tohto týždňa informoval Milan Lapšanský, predseda Predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Dodal, že spotrebitelia na Slovensku tak namiesto domáceho pečiva konzumujú bagety a sladké pečivo, ktoré precestovali pol Európy. A pritom domáce výrobné kapacity pekární by bez problémov dokázali pokryť dopyt zo strany reťazcov na Slovensku.

 „Tým, že pečivo sa na pultoch reťazcov prioritne nepredáva priamo s označením krajiny pôvodu, slovenskí spotrebitelia neraz ani netušia, že konzumujú výrobky z Belgicka, Nemecka a z Poľska,“ konštatoval Milan Lapšanský. Dodal, že dovážaný objem chleba a pečiva predstavuje vyše 55 000 ton.

Podľa jeho ďalších slov obchodné reťazce, pôsobiace na Slovensku, pritom o dostatočných kapacitách pekární na Slovensku vedia. Napriek tomu až na výnimky odmietajú odoberať tieto produkty od slovenských výrobcov, a opakovane uzatvárajú kontrakty s belgickými, nemeckými a s poľskými pekárňami.

Na druhej strane podniky, združené v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov, dodávajú ich kvalitné výrobky aj do obchodných reťazcov  v iných krajinách.

„Efektívnosť výroby zároveň umožňuje našim pekárom predávať ich výrobky na našom domácom trhu za konkurenčné ceny, ba vzhľadom na logistické náklady, ktoré vznikajú pri dovoze zo západnej Európy, neraz dokonca aj za výhodnejšie ceny,“ podčiarkol predseda Predstavenstva SZPCC.

Konštatoval, že obchodné reťazce, pôsobiace na Slovensku, odmietaním slovenskej produkcie nielenže prispievajú ku zvyšovaniu záporného salda  v našom zahraničnom obchode s potravinami, ale úplne zbytočne produkujú aj obrovské množstvá emisií CO2.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down