07.06.2025 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na výstave Víno SPU 2025 sa prezentovalo 197 vzoriek vín z piatich vinohradníckych oblastí

Kvalitné vína z piatich vinohradníckych oblastí priniesol v poradí už 16. ročník súťažnej výstavy vín Víno SPU 2025, ktorý sa v máji tohto roku konal v priestoroch Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Vzorky vín pochádzali prakticky z celého Slovenska. „V každej fľaši sa ukrýva nielen odraz slnka a rodnej hrudy, ale aj odhodlanie a odbornosť jej tvorcov, ktorí sú hnacím motorom slovenského vinohradníctva a vinárstva,“ podčiarkol odborný garant súťaže docent Štefan Ailer z Ústavu záhradníctva FZKI. Zastúpenie malo až 48 vinárstiev.

Cieľom podujatia, ktoré sa konalo pod záštitou rektorky SPU Klaudie Halászovej a dekana FZKI Dušana Igaza bola propagácia vinohradníctva a vzdelávanie študentov.

„Sme hrdí na to, že vína tu vystavujú aj mnohí naši absolventi. Podujatie nás učí vnímať víno nielen ako produkt, ale aj ako kultúrny fenomén. Zároveň je dôkazom toho, že keď univerzita spojí sily s praxou, dielo sa vydarí. Naši partneri, vinári, enológovia, pedagógovia, absolventi i študenti sú mozaikou, ktorá potvrdzuje, že SPU v Nitre dokáže byť nielen vzdelávacou inštitúciou, ale že dokáže byť aj pulzujúcim srdcom vinohradnícko-vinárskej komunity,“ uviedol dekan Dušan Igaz.

Podujatie Víno SPU je výnimočné aj tým, že ide o jedinú súťažnú výstavu vín u nás, ktorá sa koná na akademickej pôde. SPU v Nitre totiž ako jediná na Slovensku pripravuje absolventov pre záhradnícku, vinohradnícku a vinársku prax. V rámci študijného programu Záhradníctvo sa vyučuje na bakalárskom stupni vinárstvo a vinohradníctvo, na inžinierskom stupni sa vyučuje špeciálne vinohradníctvo a manažment kvality vína, a na doktorandskom stupni sa vyučuje ekologizácia v ovocinárstve a vo vinohradníctve.

Vína hodnotili štyri päťčlenné komisie, ktoré boli zložené zo zástupcov univerzity, výrobcov, partnerských organizácií, kontrolných organizácií, no pre vyváženosť a objektívnosť hodnotenia nechýbali ani laickí someliéri. Komisie udelili šesť hlavných cien.

Súčasťou výstavy Víno SPU 2025 bola prednáška Andrása Korpása ml. o trendoch v šľachtení stolových odrôd viniča. Mladý odborník pokračuje vo vychýrenom vinárskom regióne pod Starým vrchom v Rúbani v šľachtiteľských experimentoch spolu s jeho otcom Ondrejom Korpásom, ktorý je legendou slovenského vinohradníctva. Ako uviedol, pestovanie stolových odrôd viniča je u nás čoraz populárnejšie.

„Stolové i muštové odrody, ktoré sú rezistentné voči chorobám, sú stále žiadanejšie. Konzumenti zároveň vyhľadávajú bezsemenné plody s veľkými bobuľami; také, aké vidia po celý rok na pultoch obchodov. Na Slovensku máme 21 uznaných stolových odrôd viniča. Žiaľ, konzumenti väčšinu z nich nepoznajú. Kultúru stolového hrozna treba pozdvihnúť,“ povedal šľachtiteľ.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down