15.06.2025 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Naším cieľom je vyrábať vína s rodokmeňom

Vinohradníctvo a vinárstvo je vnímané nielen ako výrobné odvetvie. Vinári vidia za svojou činnosťou aj úzky kontakt s prírodou a podiel na tvorbe krajiny. „Víno je reprezentantom oblasti, mesta, ľudí, ktorí sa na jeho výrobe podieľali. Zapája sa tak do vytvárania kultúrneho obrazu kraja, z ktorého pochádza. Naším cieľom je vyrábať vína s rodokmeňom; také,  ktoré reprezentujú Svätý Jur, Malokarpatskú oblasť a celé Slovensko,“ povedal Jakub Achberger, vinár v rodinnom vinárstve Víno Achberger, a technológ vo vinárstve Vínne pivnice Svätý Jur - Chowaniec & Krajčírovič.

Kde sa začala vaša cesta k vinohradníctvu a k výrobe vína? 

„Vinohradnícka tradícia je pre našu rodinu typická; venoval sa jej môj pradedo, dedo a aj môj otec. Pre mňa bolo vinohradníctvo a vinárstvo spočiatku iba záľubou. Odmalička som mal rád prírodu a rád som pomáhal pri prácach vo vinohrade. Ako stredoškolákovi mi vinárstvo učarovalo. Na vysokej škole som sa čoraz viac začal venovať dorábaniu ušľachtilého moku a táto vášeň ma už neopustila. Vyštudoval som študijný program Záhradníctvo na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Bakalársku a aj diplomovú prácu som mal zameranú na spracovanie hrozna a na to, ako rôzne druhy použitej technológie ovplyvňujú množstvo polyfenolov v hotovom víne.“

 Kedy sa zo študenta stal odborník? Kedy ste zistili, že vínu už naozaj rozumiete?

„Hoci som absolvoval všetky predmety, ktoré sa komplexne venovali vinohradníctvu, a postupne som poznatky aplikoval v praxi, dodnes nemám pocit, že o víne viem všetko. Každé víno je iné a vždy ma dokáže niečím prekvapiť. Stále je to len experimentovanie, objavovanie a nevyhnutnosť učiť sa. Nesnažíme sa každoročne docieliť vo víne rovnakú chuť ako v predchádzajúcom ročníku. Práve naopak. Tak, ako bol odlišný rok, v ktorom hrozno dozrievalo, tak je vždy mierne odlišné aj víno.“

Na výrobu akých vín sa zameriavate?

„V rodinnom vinárstve Víno Achberger vyrábame do 3-tisíc litrov vína. Hospodárime na rozlohe 1,1 hektára, kde máme šesť odrôd viniča a vyrábame všetky druhy vína. Vinárstvo Vínne pivnice Svätý Jur - Chowaniec & Krajčírovič je zase známe tým, že už takmer štvrťstoročie prináša na trh kolekciu odrodových vín s dôrazom na využitie domácej suroviny zo Svätého Jura. Rešpektujeme bohatú históriu kraja a produkujeme moderné vína s dôrazom na kvalitnú surovinu. Vyrábame biele,červené a ružové vína z viac ako 20 odrôd hrozna. Medzi ich nosné odrody určite patrí Veltlínske zelené, Rizling vlašský, legendárna Pesecká leánka alebo Alibernet. V našich vinárstvach sa každému zákazníkovi snažíme predávať víno s príbehom. Dlhodobo sa venujeme nielen vinárstvu, ale aj pestovaniu hrozna vo vlastných viniciach.“

Čo z vášho pohľadu znamená kvalitné víno?

„Víno musí mať aromatiku, chuť, a musí byť komplexné a harmonické. Nemalo by obsahovať závady a ani choroby. Závady nastávajú v technologickom procese, a choroby sú zase spôsobené mikroorganizmami. K závadám a k chorobám však môže prísť aj nesprávnym skladovaním. Pokiaľ je víno uskladnené na mieste, kde má priaznivé podmienky, potom aj po dvoch rokoch  môže chutiť výborne.“

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down