Letné rokovanie členov Únie potravinárov Slovenska, ktoré sa uskutočnilo 6. augusta 2025, sa zaoberalo aj pripravovanou legislatívou. Z legislatívnej oblasti sú pre potravinárov dôležité niektoré návrhy, ku ktorým bola zverejnená predbežná informácia.
Prvá predbežná informácia sa týka nariadenia č. 190 z roku 2017, ktorou sa ustanovuje zoznam odvetví sezónnych zamestnaní. Aj v sektore potravinárstva je možné využívať sezónne zamestnávanie cudzincov.
Štátny príslušník tretej krajiny môže vykonávať sezónne zamestnanie na území Slovenska, pričom sa rozlišujú dve alternatívy zamestnávania podľa dĺžky zamestnania, a to zamestnanie na 90 dní počas 12 mesiacov, a zamestnávanie nad 90 dní, najviac však na 180 dní.
Písomnú žiadosť o udelenie povolenia na zamestnanie podáva štátny príslušník tretej krajiny alebo splnomocnený zamestnávateľ na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý je príslušný podľa miesta výkonu práce.
Tri informácie
Na prelome júla a augusta tohto roku boli zverejnené tri predbežné informácie, ktoré sa týkajú vyhlášky o požiadavkách na zahustené mlieko a sušené mlieko, vyhlášky o ovocných šťavách a vyhlášky o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a o sladenom gaštanovom pyré. Spoločným cieľom pri všetkých troch vyhláškach je transpozícia európskej legislatívy.
Návrhom vyhlášky o požiadavkách na zahustené mlieko a sušené mlieko sa má umožniť:
*pri výrobe zahusteného a sušeného mlieka zníženie obsahu laktózy premenou na glukózu a galaktózu;
*pri úpravách obsahu bielkovín v zahustenom a v sušenom mlieku použitie potravinárskych enzýmov a prídavných látok, ktoré sú schválené v súlade s osobitnými predpismi.
Do vyhlášky o ovocných šťavách sa majú doplniť napríklad nové definície ovocných štiav v nadväznosti na zníženie obsahu cukru a pripravujú sa legislatívno-technické úpravy.
Vo vzťahu k vyhláške o ovocných džemoch a marmeládach bola zverejnená informácia, že sa pripravuje úprava minimálneho množstva ovocia použitého na výrobu 1 kg džemu a extra džemu, umožní sa používanie pojmu „marmeláda“ pre „džem“, ktorý nebol vyrobený z citrusového ovocia, a rovnako sa pripravujú aj legislatívno-technické úpravy.
Pripomienky, respektíve podnety k uvedeným vyhláškam, je možné zasielať do 11. augusta 2025.
(V týždenníku Roľnícke noviny sa dočítate viac.)