14.08.2025 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Únia potravinárov Slovenska sa zaoberala aj pripravovanou legislatívou

Letné rokovanie členov Únie potravinárov Slovenska, ktoré sa uskutočnilo 6. augusta 2025, sa zaoberalo aj pripravovanou legislatívou. Z legislatívnej oblasti sú pre potravinárov dôležité niektoré návrhy, ku ktorým bola zverejnená predbežná informácia.

Prvá predbežná informácia sa týka nariadenia č. 190 z roku 2017, ktorou sa ustanovuje zoznam odvetví sezónnych zamestnaní. Aj v sektore potravinárstva je možné využívať sezónne zamestnávanie cudzincov.

Štátny príslušník tretej krajiny môže vykonávať sezónne zamestnanie na území Slovenska, pričom sa rozlišujú dve alternatívy zamestnávania podľa dĺžky zamestnania, a to zamestnanie na 90 dní počas 12 mesiacov, a zamestnávanie nad 90 dní, najviac však na 180 dní. 

Písomnú žiadosť o udelenie povolenia na zamestnanie podáva štátny príslušník tretej krajiny alebo splnomocnený zamestnávateľ na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý je príslušný podľa miesta výkonu práce.

Tri informácie

Na prelome júla a augusta tohto roku boli zverejnené tri predbežné informácie, ktoré sa týkajú vyhlášky o požiadavkách na zahustené mlieko a sušené mlieko, vyhlášky o ovocných šťavách a vyhlášky o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a o sladenom gaštanovom pyré. Spoločným cieľom pri všetkých troch vyhláškach je transpozícia európskej legislatívy.

Návrhom vyhlášky o požiadavkách na zahustené mlieko a sušené mlieko sa má umožniť:

*pri výrobe zahusteného a sušeného mlieka zníženie obsahu laktózy premenou na glukózu a galaktózu;

*pri úpravách obsahu bielkovín v zahustenom a v sušenom mlieku použitie potravinárskych enzýmov a prídavných látok, ktoré sú schválené v súlade s osobitnými predpismi.

Do vyhlášky o ovocných šťavách sa majú doplniť napríklad nové definície ovocných štiav v nadväznosti na zníženie obsahu cukru a pripravujú sa legislatívno-technické úpravy.

Vo vzťahu k vyhláške o ovocných džemoch a marmeládach bola zverejnená informácia, že sa pripravuje úprava minimálneho množstva ovocia použitého na výrobu 1 kg džemu a extra džemu, umožní sa používanie pojmu „marmeláda“ pre „džem“, ktorý nebol vyrobený z citrusového ovocia, a rovnako sa pripravujú aj legislatívno-technické úpravy.

Pripomienky, respektíve podnety k uvedeným vyhláškam, je možné zasielať do 11. augusta 2025.

(V týždenníku Roľnícke noviny sa dočítate viac.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Prehľad ochrany osobných údajov

Prehľad ochrany osobných údajov Tento web používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť tú najlepšiu možnú používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webu sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.