Začiatok žatvy na Slovensku v tomto oku sprevádzalo extrémne sucho, čo potvrdzovali aj merania Slovenského hydrometeorologického ústavu. V rámci monitoringu žatevných prác Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora registrovala hlásenia z regionálnych komôr nielen ohľadom zahorenia zrna, ale aj škôd na poliach či už kvôli požiarom alebo kvôli silnému vetru a búrkam.
na návšteve: v Pekárni Drahovce
Premenlivé počasie potom vystriedalo chladnejšie počasie, a to od druhého augustového víkendu ho vymenili opätovné horúčavy (avizované boli 7. augusta, v čase uzávierky tohto článku).
Z vyhlásenia Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností (člen SPPK) prezentovaného na tlačovej besede dňa 5. augusta 2025 vyplynulo, že odhady pre svet, EÚ a Slovensko aj napriek premenlivému počasiu naznačujú dobré úrody.
Žatva v regióne
Vlani bola žatva k 1. augustu takmer ukončená, nepokosených bolo len minimum plôch. V tomto roku sa poľnohospodári v rovnakom čase ešte trápili s vlhkým terénom a s obilím, ktoré malo vysokú vlhkosť. Žatevné práce boli prerušované zrážkami.
Potvrdil to aj Slavomír Kurčík, výkonný riaditeľ Pekárne Drahovce, ktorého sme počas žatevného obdobia navštívili v pekárni. Pekáreň Drahovce je pod záštitou takmer storočnej pekárenskej rodiny, a špecifická je tým, že mäkkú pšenicu na múku odoberá priamo z PD Drahovce. Pekáreň Drahovce totiž patrí pod PD Drahovce. A sú členmi Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Trnava.
V čase našej návštevy tamojší pestovatelia dokončovali žatevné práce. Tie sa v tomto regióne vzhľadom na počasie nakoniec skončili k spokojnosti väčšiny poľnohospodárov. Zamrzeli ale pšenice, ktoré boli kosené už cez daždivé obdobie alebo krátko po ňom, a preto utrpeli na kvalite.
Členovia komory v trnavskom regióne dosiahli priemernú úrodu husto siatych obilnín 6,8 t/ha pri produkcii takmer 250 tisíc ton. V prípade repky olejnej sa priemerná úroda pohybuje na úrovni 4,05 t/ha pri produkcii za členov trnavskej komory na úrovni 43 tisíc ton.
Vyplynulo to z monitoringu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, ktorý pravidelne aktualizuje podľa hlásení svojich členov.
Zrno a chlieb
Časť z tejto produkcie obilnín zhodnotia priamo v Pekárni Drahovce. Ide o takú slovenskú pekáreň, ktorá na výrobu pekárenských produktov a chleba používa pšenicu z polí materského družstva. Kto hľadá zaručený slovenský pôvod múky, nájde ho v tamojšom pečive a chlebe. Tento prístup nielenže podporuje miestnu ekonomiku, ale tiež zaručuje to, že každý výrobok z Drahoviec je vyrobený z lokálneho, čerstvého a kvalitného obilia.
„Sme komplexná pekáreň, vyrábame všetky druhy pečiva, čiže rôzne druhy chlebov i bežného pečiva. Kľúčovou položkou je na Slovensku veľmi populárny rožok, a v našom portfóliu máme aj sladké jemné pečivo,“ povedal nám Slavomír Kurčík.
Lokálna produkcia zrna tak nájde široké využitie v celej palete výrobkov.
(V týždenníku Roľnícke noviny sa dočítate viac.)