04.11.2025 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pekári žiadajú štát o zvýšenie kontroly prirážok obchodníkov

        Bratislava 4. novembra (TASR) - Historický nárast minimálnej mzdy a konsolidačné opatrenia prinesú na prelome rokov obrovský tlak na náklady výrobcov všetkých pekárskych výrobkov. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) preto vyzýva, aby štát rozšíril okruh výrobkov, u ktorých preveruje výšky obchodných prirážok reťazcov a kontroly ich cien na pultoch. Pekári považujú za neakceptovateľné, aby spotrebitelia za ich výrobky platili obchodníkom ceny navýšené aj o 250 percent. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.


        „Štát má mať informácie o spotrebiteľských cenách potravín preto, aby vedel posúdiť, na koho pleciach leží budúce zvyšovanie cien a v prípade zneužívania situácie obchodníkmi zasiahol v prospech spotrebiteľov. Najvyšší nárast minimálnej mzdy a konsolidačné opatrenia prinesú na prelome rokov rast nákladov výrobcom chleba, pečiva a koláčov o viac ako desatinu. Štát by mal preto pozorne sledovať, ktorý reťazec bude zvyšovať pultové ceny, aby nedošlo k zneužitiu situácie. V prípade potreby by mal zasiahnuť a využitím ustanovení zákona o cenách usmerniť obchodné prirážky reťazcov a ich pultové ceny tak, aby sa chránil záujem spotrebiteľa,“ povedal Lapšanský.
        Zákonom o cenách štát reguluje, sleduje a ovplyvňuje ceny tovarov a služieb na Slovensku. Štát ho využíva predovšetkým na monitorovanie cien, ochranu spotrebiteľov, ale aj ako nástroj hospodárskej politiky. Zákon oprávňuje štátne orgány, najmä Ministerstvo financií SR, Slovenskú obchodnú inšpekciu a daňové úrady vykonávať cenové kontroly u podnikateľov, zisťovať, či podnikatelia neporušujú cenovú disciplínu ako sú napríklad neoprávnene vysoké obchodné prirážky. Výšky pokút, ktoré môže ukladať, dosahujú v závažných prípadoch až jeden milión eur. V krízových situáciách oprávňuje štát určiť maximálne ceny vybraných tovarov, obmedziť zisky z predaja základných produktov či zaviesť povinnosť oznamovať ceny, tzv. cenovú evidenciu.
        „Ak chce štát zamedziť krachu slovenského potravinárstva v prípade rapídneho poklesu spotreby alebo extrémneho zvýšenia cien, musí aktívne zasiahnuť a nielen sa pasívne prizerať na nefunkčný trh a stúpajúci dovoz potravín. SZPCC sa spoločne so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou a Úniou potravinárov Slovenska zaviazali pripraviť návrh nefinančných nástrojov na podporu domácej produkcie a spotreby potravín. Aktívna úloha štátu bude v nadchádzajúcej situácii pre zachovanie domácej výroby potravín kľúčová,“ dodal Lapšanský.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Prehľad ochrany osobných údajov

Prehľad ochrany osobných údajov Tento web používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť tú najlepšiu možnú používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webu sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.