Sezóna 2013 bude z pohľadu kvality vín produkovaných na východe Slovenska zrejme jedna z najlepších za posledné roky. Potvrdzujú to aj slová producentov vína z obce Brekov v okrese Humenné, kde sú situované najsevernejšie registrované vinohrady na území Slovenska.
"Tento týždeň finišujeme so zberom poslednej odrody Cabernet Sauvignon na hone Gečová. Keď to mám zhrnúť v globále, tak je to excelentný rok. Po vlaňajšku, ktorý bol najlepší v celej našej histórii, bude tento rok určite tesne za ním," informoval brekovský vinohradník Peter Mihaľko.
Spomenutá odroda sľubuje podľa jeho slov mimoriadne výsledky. "Pri cukornatosti 23 - 24 stupňov normovaného muštomeru a kyselinkou 6,5 gramu je predurčená na to, aby sme z nej vyrobili víno, samozrejme, s prívlastkom, ktoré bude určite ozdobou našich pivníc," konštatoval P. Mihaľko.
Vinohradníci pod Brekovským hradom sú spokojní aj s tohtoročnou úrodou bielych odrôd. Najskôr oberali Sauvignon Blanc, ktorý už dva týždne kvasí vo vínnych tankoch. Na základe dobrej cukornatosti z neho plánujú vyrobiť akostné víno s prívlastkom bobuľový výber. Ročník 2013 by malo v prípade tamojšej odrody Chardonnay reprezentovať hlavne víno s prívlastkom neskorý zber.
Pod kvalitu tohtoročného hrozna v chotári Brekova sa podpísalo priaznivé počasie a menší tlak chorôb. Tie postihli vo zvýšenej miere iba niektoré biele odrody. Pestovatelia sa s nimi museli pasovať hlavne na hone Viničná hora, kde majú vysadený Rizling vlašský a Müller Thurgau. Hrozno sa im tam ale napokon podarilo udržať v požadovanej kondícii, a to iba s pomocou piatich postrekov.
V porovnaní s vlaňajškom je produkcia modrých odrôd pri Brekove o niečo menšia iba v prípade Frankovky, poznamenal P. Mihaľko. "Bolo jej v tomto roku trocha menej, pretože pri jej odkvitaní prevládalo daždivé počasie, zároveň sme tu mali dosť veľkú inváziu škorcov, ktoré sa práve v tomto roku, nevieme prečo, zamerali na Frankovku. Po minulé roky mali záujem o iné odrody."
Brekovskí vinohradníci sa orientujú prioritne na výrobu akostných vín s prívlastkom a vín s chráneným označením pôvodu. Ich tohtoročná produkciu bude prvýkrát sprístupnená verejnosti už tradične v závere tohto roka. "Tešíme sa už teraz na mladé víno, ktoré bude, ako veríme, už v decembri na stole," uzavrel P. Mihaľko. (tasr)