02.10.2013 | 04:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Predajcovia 64% dovezeného ovocia a zeleniny v lete vydávali za slovenské

Predávané ovocie a zelenina na trhu nespĺňalo počas júla a augusta 2013 ani požadované parametre kvality a ani označenie pôvodu produkcie. Uviedol to na tlačovej konferencii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš.

BRATISLAVA. "Pri ovocí a zelenine v júli, ale aj v auguste 2013, sú percentá alarmujúce, čo sa týka kvality. V 23 % nespĺňalo predávané ovocie a zelenina na trhu požadované kvalitatívne parametre. V označení dokonca až v 64 %," spresnil.

Niektorí predajcovia si podľa jeho informácií zvykli pod označením slovenská zelenina, respektíve slovenské ovocie, predávať zeleninu a ovocie dovezené zo zahraničia, a to či už z Talianska, Maďarska alebo Poľska. "Aj toto je však vážny nedostatok," upozornil šéf ŠVPS SR.

Informoval zároveň, že inšpektori ŠVPS museli len v júli vydať zákaz predaja na viac ako 15.000 ton zeleniny a ovocia, ktoré boli na trhu a nespĺňali ani základné predpoklady na predaj.

"Ak mám urobiť zoznam zeleniny, ktorá bola za kontrolované obdobie v najhoršej kvalite, tak na prvom mieste boli zemiaky, potom brokolica, karfiol, cibuľa, cesnak. Z ovocia broskyne a citrusové ovocie," dodal.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down