27.09.2013 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V parlamente sa hovorilo o biopalivách

Poslanci Európskeho parlamentu hlasovali minulý týždeň o tom, aký podiel biopalív takzvanej druhej generácie by sa malo započítavať do energetických cieľov EÚ a posudzovania emisie oxidu uhličitého z nepriamej zmeny využívania pôdy (ILUC) od roku 2020, čo je krok, ktorý by výrazne obmedzil výrobu bionafty z plodín ako je repka olejná.

Parlament sa pritom dohodol na 6-percentnom strope pre podiel prvej generácie biopalív (napríklad kukurica alebo repka) z 10-percentného cieľa EÚ v oblasti obnoviteľnej energie v doprave. V súčasnosti sa ich podiel pohybuje na úrovni 4,5 percenta. Biopalivá zo slamy, z hnoja či z organického odpadu by sa potom započítavali do 2,5-percentného cieľa pre "pokročilé" biopalivá. „Je to dôležitý signál, že po roku 2020 by podpora mala byť zameraná na vyspelé biopalivá," argumentovala parlamentná spravodajkyňa Corinne Lepage.
Na Rade sa ministri poľnohospodárstva pri hlasovaní o budúcnosti odvetvia biopalív rozdelili. Niektoré krajiny odmietajú plány na obmedzenie výroby palív z poľnohospodárskych plodín, zatiaľ čo iní hovoria, že sa im nepodarí dosiahnuť to, čo by bolo potrebné. V dokumente litovského Predsedníctva, ktorý bol rozoslaný pred dvoma týždňami, sa navrhuje 7-percentná hranica pre prvú generáciu biopalív. Zároveň sa v ňom požadujú ďalšie rokovania o ILUC hodnotení po správe Komisie ešte pred rokom 2016.
„Náročné a dlhé diskusie budú pokračovať s tým, že regulácia zrejme nebude prijatá pred rokom 2015. Odkladanie rozhodnutia je pritom "kontraproduktívne" a z toho vyplývajúca neistota je prvkom neinvestovania,“ konštatovala C. Lepage.
Viac sa dočítate v 39. čísle Roľníckych novín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down